UE le cere ruşilor să revizuiască acordurile pentru construcţia gazoductului South Stream
alte articole
Comisia Europeană (CE) a trimis o scrisoare oficială Ministerului rus al Energiei, în care solicită Kremlinului să revizuiască acordurile încheiate cu statele pe teritoriul cărora va trece gazoductul South Stream, a informat, vineri, viceministrul rus al Energiei, Anatoli Ianovski, potrivit agenţiei Ria Novosti.
Oficialul rus a declarat că Guvernul rus va iniţia un dialog cu partenerii săi şi va respecta normele de drept internaţional. Joi, CE a acuzat că acordurile bilaterale făcute de Rusia, în vederea realizarii proiectului South Stream cu Austria, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Serbia, încalcă legislaţia UE în vigoare, motiv pentru care a solicitat renegocierea acestora, scrie Agerpres.
După analiza Comisiei Europene, s-au remarcat trei probleme. Pentru început, legislaţia UE nu permite ca utilajele de producţie şi reţeaua de transport să fie deţinute de către un singur proprietar - respectiv Gazprom. A doua chestiune este garantarea accesului nediscriminatoriu la gazoduct pentru alţi operatori, iar a treia, precizarea tarifelor.
Gazoductul South Stream va avea o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar atât furnizorul, Rusia, cât şi statele beneficiare, caută să reducă dependenţa de ţările de tranzit, în special Ucraina. Între anii 2006 - 2009, din cauza divergenţelor cu Rusia, Kievul a sistat transportul gazelor ruseşti către ţările europene, care au fost serios afectate. Este de aşteptat ca gazoductul să devină funcţional în primul trimestru al anului 2016, urmând să fie exploatat la capacitatea sa maximă doi ani mai târziu.
Conducta va lega litoralul Rusiei de cel al Bulgariei, străbătând apele teritoriale turce din Marea Neagră, iar ramificaţiile sale terestre vor traversa Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovacia, Croaţia şi Austria.
O încercare de a reduce dependenţa consumatorilor europeni faţă de ceilalţi furnizori de gaz a fost proiectul Nabucco, un gazoduct cu o lungime de 4.000 de km şi o capacitate de până la 31 miliarde de metri cubi. Obiectivele proiectului nu erau ascunse: în cercurile politice şi economice ale UE se spunea deschis că Nabucco este menit, în primul rând, să reducă ponderea livrărilor de gaz dinspre Rusia. Totuşi, până în prezent nu s-a înregistrat un progres real în realizarea acestui proiect.