Băsescu, despre riscurile apropierii Moldovei de UE

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Timeline Photos)
Andrei Pricopie
25.11.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, într-o emisiune la RRA, că, după Summit-ul de la Vilnius, "marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE", care nu ar ţine cont de realităţile din această ţară, scrie luni, Realitatea.

În opinia şefului statului, Summit-ul de la Vilnius este un eşec pentru Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp este şi un mic succes pentru România şi Republica Moldova.

"Vilnius-ul va fi un eşec pentru Uniunea Europeană, dar un succes pentru România şi Republica Moldova. Nu vreau să fiu scuzat pentru această abordare, dar asta este realitatea. Ratarea semnării Acordului de asociere şi liber-schimb de către Ucraina este un eşec european, Europa, din care facem şi noi parte", a declarat Băsescu.

Acesta a apreciat că, din punctul de vedere al României, acest summit este un succes pentru că Republica Moldova va parafa cele două acorduri, dar a subliniat că acest lucru nu este o "garanţie pentru intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova", ci un pas înainte.

"Este doar o şansă la aderare şi nimeni, la această oră, nu se angajează. România s-ar angaja, dar nu poate, în sistemul instituţional al UE nu se poate. Este o perspectivă, şi nu un angajament european, cum nu este o opţiune definitivă nici a Republicii Moldova", a explicat preşedintele.

Şeful statului a adăugat că aderarea Republicii Moldova la UE depinde de "renunţarea la formule care nu se adresează realităţilor Republicii Moldova de către Bruxelles".

Traian Băsescu a continuat: "Rateul cu Ucraina este un astfel de exemplu, Uniunea Europeană aşezându-se pe o poziţie de intransigenţă faţă de situaţia Iuliei Timoşenko, şi modificarea unui set de legi pe care îl cerea Uniunea Europeană, pentru ca Timoşenko să fie în detenţie, în Germania, nu a făcut decât să împingă către un eşec".

Preşedintele român şi-a exprimat părerea de rău că Ucraina nu va mai semna Acordul de asociere cu UE şi a catalogat drept "excesive" condiţiile impuse Ucrainei de UE. Acesta a subliniat că fostul premier ucrainian, Iulia Timoşenko, s-a dovedit mai înţeleaptă decât UE.

"Le-a spus europenilor: Fraţilor, aţi făcut din mine o cauză care loveşte chiar interesele ţării mele. Eu rămân în puşcărie, dar să semneze Ucraina. Nu mai am nevoie de sprijinul vostru ca să fiu scoasă din închisoare", a precizat Băsescu.

Cât despre Republica Moldova, şeful statului susţine că, după Summit-ul de la Vilnius, "marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE - atenţie, folosesc termenul cu responsabilitate - şi care nu ar ţine cont de realităţile electorale ale Republicii Moldova".

O altă avertizare a preşedintelui a făcut referire la alegerile de anul viitor care se vor desfăşura în Republica Moldova, în sensul că, dacă până atunci nu se produce liberalizarea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi nu se ratifică cele două acorduri semnate la Vilnius, va exista riscul de a se produce răsturnări de situaţie.

"Dacă vin tot felul de politicieni care să spună să adăugăm condiţii adiţionale pentru liberalizarea vizelor, (...) se va rata obiectivul", a explicat acesta.

Şeful statului a declarat că îşi asumă responsabilitatea de a transmite aceste mesaje la nivelul Consiliului European, dar nu la Vilnius, pentru că nu ar vrea să strice atmosfera.

"Nu aş vrea să stric atmosfera şi aşa deteriorată de rateul cu Ucraina, însă sigur o voi face în primul Consiliu European, voi exprima punctul de vedere extrem de limpede", a declarat preşedintele, adăugând că mesajul pe care îl va transmite la Vilnius va fi "optimist".

"Va fi nu numai un semnal către Republica Moldova, că e binevenită în lansarea către drumul european, dar şi un semnal către colegii noştri din Uniunea Europeană, că Republica Moldova trebuie tratată pe realităţile din Republica Moldova şi nu pe stil birocratic bruxellez", a declarat Băsescu.

Preşedintele a subliniat că, deşi afirmaţiile pot părea "cam dure", el rămâne un "european convins".

"Vreau ca Europa să fie egală pentru toţi, iar această solidaritate să se manifeste şi când discutăm de Nabucco, şi când discutăm cât de important ar fi fost pentru Republica Moldova ca şi Ucraina să semneze, la Vilnius, pentru că Republica Moldova rămâne cu o situaţie dificilă, cu o Ucraina care, datorită obstrucţionismului nostru, s-ar putea să opteze pentru uniunea euro-asiatică, pentru că nu poate rămâne între Eurasia şi Uniunea Europeană", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a susţinut că, pentru el, "ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina a fost o umplere a paharului".

"Nu mă bucură că la noi avem un mic succes. Ar fi fost mult mai puternic dacă şi Ucraina îşi lua drumul către Uniunea Europeană. Să sperăm că se va reveni", a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor