Hackerii au furat baza de date a prizonierilor ruşi pentru a răzbuna moartea lui Navalnîi [CNN]

Liderul opoziţiei ruse, fervent critic al lui Vladimir Putin, politicianul Alexei Navalnîi la unul dintre procesele ce i-au fost intentate de autorităţi în încercarea de a fi redus la tăcere
Liderul opoziţiei ruse, fervent critic al lui Vladimir Putin, politicianul Alexei Navalnîi la unul dintre procesele ce i-au fost intentate de autorităţi în încercarea de a fi redus la tăcere (Youtube - captură ecran)

La câteva ore de la moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, în februarie, într-o închisoare rusă, un grup de hackeri anti-Kremlin a căutat răzbunare, relatează CNN.

Potrivit sursei citate, hackerii s-au folosit de accesul lor la o reţea de calculatoare legată de sistemul penitenciar rusesc pentru a plasa o fotografie a lui Navalnîi pe site-ul web al contractorului închisorii piratate.

"Trăiască Alexei Navalnîi!", scria un mesaj pe site-ul piratat, însoţit de o fotografie a liderului Navalnîi şi a soţiei sale Iulia la un miting politic.

Citiți și Cu câteva luni înainte de moartea sa, Navalnîi îi spusese avocatului său că el credea că a fost otrăvit în închisoare

Într-o încălcare uimitoare a securităţii, se pare că aceştia au furat şi o bază de date care conţinea informaţii despre sute de mii de prizonieri ruşi, rudele şi contactele acestora, inclusiv, susţin hackerii, date deţinute despre prizonierii din colonia penală din Arctica, unde Navalnîi a murit pe 16 februarie.

Hackerii, care spun că sunt un amestec de naţionalităţi, inclusiv expatriaţi ruşi şi ucraineni, împărtăşesc aceste date, inclusiv numerele de telefon şi adresele de e-mail ale prizonierilor şi rudelor acestora "în speranţa că cineva îi poate contacta şi ajuta să înţeleagă ce s-a întâmplat cu Navalnîi", a declarat un hacker care pretinde că este implicat în această breşă.

În plus, hackerii şi-au folosit accesul la economatul online al sistemului penitenciar rusesc, de unde membrii familiilor cumpără mâncare pentru deţinuţi, pentru a schimba preţurile unor produse precum tăiţei şi conserve de carne de vită la o rublă, ceea ce reprezintă aproximativ 0,01 dolari, potrivit capturilor de ecran şi filmărilor cu achiziţii din magazinul online postate de hackeri.

Citiți și Poliţia moscovită reţine ruşi identificaţi în înregistrările video la funeraliile lui Alexei Navalnîi

În mod normal, aceste bunuri costă peste 1 USD.

A fost nevoie de câteva ore pentru ca administratorul magazinului online al închisorii să observe că ruşii cumpărau alimente pentru câţiva bănuţi, potrivit hackerului implicat. Şi ar fi trebuit să treacă trei zile până când personalul IT de la magazinul închisorii a reuşit să închidă complet reducerile oferite de hackeri, potrivit relatării hackerului.

"Urmăream [jurnalele de acces la magazinul online] şi se derula din ce în ce mai repede, cu tot mai mulţi clienţi care făceau cumpărături", a declarat hackerul într-un chat online.

Hackerii susţin că baza de date conţine informaţii despre aproximativ 800.000 de prizonieri, rudele şi contactele acestora. O analiză a datelor efectuată de CNN a descoperit unele intrări duplicate în baza de date, dar că aceasta conţine în continuare informaţii despre sute de mii de persoane. CNN a reuşit să potrivească mai multe nume de prizonieri din capturi de ecran împărtăşite de hackeri cu persoane care, potrivit datelor publice, se află în prezent în închisori ruseşti.

Citiți și Navalnîi acuza "oficiali corupţi" din Londra că îl ajută pe Putin - Interviu inedit scos la iveală după moartea sa

Magazinul online de închisori pe care hackerii se pare că l-au spart este deţinut de statul rus şi este cunoscut oficial sub numele de JSC Kalzhskoe, potrivit registrelor comerciale ruseşti. JSC Kaluzhskoe deserveşte 34 de regiuni din Rusia.

Publicaţia amintită a solicitat comentarii de la JSC Kaluzhskoe, de la Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei (cunoscut sub numele de FSIN) şi de la administratorii site-urilor individuale pe care hackerii susţin că i-au păcălit.

Pe 19 februarie, la o zi după ce hackerii au defăimat site-ul şi l-au înlocuit cu fotografia lui Navalnîi, JSC Kaluzhskoe a postat pe platforma rusească de socializare VK că a avut o "defecţiune tehnică" care a dus la "reflectarea incorectă" a "preţurilor pentru alimente şi produse de primă necesitate".

Citiți și Zeci de mii de ruşi l-au petrecut pe Alexei Navalnîi pe ultimul drum: "Putin, ucigaşul" / Iulia Navalnaia: "Nu ştiu cum să trăiesc fără tine"

Tom Hegel, expert în securitate cibernetică cu experienţă în analiza de date, a declarat că datele scurse prezintă toate semnele de autenticitate şi că provin de la magazinul închisorii piratat.

"Hackerii au avut în mod clar acces complet pentru a obţine toate acestea. Cantitatea de imagini capturate şi de date furnizate este destul de amănunţită", a declarat Hegel, care este cercetător principal în domeniul ameninţărilor la firma americană de securitate cibernetică SentinelOne.

Un nou capitol în hacktivism

Grupul de hackeri a trimis note administratorilor magazinului online al închisorii, avertizându-i să nu scoată mesajele pro-Navalnîi de pe site. Când administratorii web au refuzat, hackerii s-au răzbunat distrugând unul dintre serverele de calculator ale administratorilor, a afirmat hackerul.

Navalnîi, un lider politic carismatic care a denunţat corupţia guvernului rus, a murit în circumstanţe misterioase la 16 februarie într-o închisoare din regiunea Yamalo-Neneţ, la 2.500 km nord-est de Moscova. Statele Unite îl consideră pe preşedintele rus Vladimir Putin responsabil pentru moartea lui Navalnîi, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Citiți și Susţinători ai lui Navalnîi: A fost ucis pentru că era pe punctul de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri

Pirateria informatică motivată politic, sau "hacktivismul", a fost foarte răspândită în cei doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În zilele care au urmat invaziei, un ucrainean s-a răzbunat prin divulgarea unei cantităţi de date interne ale unei bande ruseşti de ransomware care arătau presupusele legături ale grupului cu serviciile secrete ruseşti.

Hackeri pro-ucraineni de diferite orientări s-au alăturat luptei, revendicând responsabilitatea pentru atacuri asupra unui furnizor rus de internet, de exemplu, şi asupra unor site-uri web care transmiteau anul trecut un discurs de profil înalt al lui Putin.

"Războiul din Ucraina a început, fără îndoială, un nou capitol în utilizarea hacktivismului, fără precedent în amploarea sa actuală. Hacktivismul a apărut ca un instrument puternic pentru diverse grupuri pentru a-şi exprima perspectivele, pentru a se ralia în spatele naţiunilor lor, pentru a viza adversarii percepuţi şi pentru a încerca să influenţeze traiectoria războiului", a declarat Hegel, cercetătorul SentinelOne.

Citiți și Alexei Navalnîi ar fi fost ucis cu "tehnica pumnului în inimă", susţine un activist pentru drepturile omului

Piratarea magazinului online al închisorilor a venit cu un mesaj din partea unor expatriaţi ruşi care se autointitulează ruşi.

"Noi, specialişti IT, am părăsit Rusia de astăzi. Ne iubim ţara şi ne vom întoarce când va fi eliberată de regimul Putin. Şi vom merge până la capăt pe această cale", scria un mesaj în limba rusă pe unul dintre site-urile magazinului închisorilor, potrivit unei capturi de ecran a site-ului din 18 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe