Navalnîi acuza "oficiali corupţi" din Londra că îl ajută pe Putin - Interviu inedit scos la iveală după moartea sa

Alexei Navalnîi (Getty Images)
D.B.
01.03.2024

Un interviu inedit cu Alexei Navalnîi, dat publicităţii la câteva zile după moartea sa, a dezvăluit nemulţumirile acestuia cu privire la "oficialii corupţi" care trăiesc la Londra şi îl ajută pe Putin, potrivit The Independent.

Navalnîi a murit în urmă cu două săptămâni într-o colonie penitenciară de maximă securitate din Arctica, în timp ce îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzaţii despre care se crede pe scară largă că ar fi motivate politic.

Cel mai cunoscut militant al Rusiei împotriva corupţiei la nivel înalt, bărbatul de 47 de ani a fost un critic şi un oponent de frunte al lui Putin şi al regimului său, în ciuda arestărilor repetate.

Luni a fost publicat un interviu cu Navalnîi realizat în 2020, în care acesta a condamnat regimul lui Putin, împărtăşindu-şi totodată speranţa că ţara sa ar putea fi curăţată de spălarea banilor corupţi într-un deceniu.

În conversaţie, care îl arată pe activist arătând sănătos, el a spus: "Întreaga elită a lui Putin este absolut coruptă şi are o mentalitate absolut colonială".

"Şi-au mutat toate familiile, copiii, bunurile în Occident şi tratează ţara noastră ca pe o zonă de vânătoare liberă şi exact aşa funcţionează. Cei care încearcă să reziste, să spunem că se confruntă cu consecinţele destul de repede.

Rusia este o ţară europeană, toţi oamenii care trăiesc aici vor să trăiască ca în Europa, aşa că sper ca peste 10 ani, dacă îmi veţi lua din nou un interviu, să vă pot spune cum am ajuns să depăşim spălarea de bani corupţi", a adăugat Navalnîi.

El şi-a exprimat totodată nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie şi implicare a ţărilor occidentale.

"Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Occidentul nu face absolut nimic, aş spune eu. Există câteva dansuri rituale, dar nu se întâmplă nimic cu adevărat. De ce mai locuiesc oficialii corupţi la Londra? Pentru că aceşti oficiali corupţi hrănesc un număr mare de avocaţi londonezi minunaţi.

Aceşti oameni, ei vor părea foarte civilizaţi, vom fi încântaţi să discutăm cu ei dacă stau lângă noi. Vor purta cravată şi vor avea maniere frumoase şi, în acelaşi timp, vor servi interesul unor bandiţi totali, concurenţi", a declarat el.

În replică, un purtător de cuvânt al Societăţii de Drept din Anglia şi Ţara Galilor a declarat că sancţiunile restricţionează acum firmele care lucrează cu clienţi ruşi.

"Firmele de avocatură au ales să pună capăt relaţiilor istorice cu clienţii şi au ales să nu mai reprezinte noi clienţi ruşi, chiar şi atunci când nu se aplică sancţiuni sau acestea sunt limitate. Toate firmele continuă să investească resurse semnificative pentru a se asigura că ele şi clienţii lor respectă sancţiunile şi măsurile de combatere a spălării banilor care sunt în vigoare", au adăugat aceştia.

Interviul a fost filmat ca parte a unei serii de documentare care nu a fost difuzată în februarie 2020 - cu doar câteva luni înainte ca Navalnîi să fie otrăvit cu un agent neurotoxic din epoca sovietică în timp ce se afla în avion după ce s-a întâlnit cu activişti din Siberia.

După ce şi-a petrecut cinci luni de recuperare în Germania, Navalnîi a fost arestat la întoarcerea în Rusia.

Liderii occidentali s-au aliniat pentru a acuza Kremlinul de implicare în moartea lui Navalnîi săptămâna trecută. Vineri, SUA şi Uniunea Europeană au introdus noi sancţiuni împotriva Rusiei în ajunul celei de-a doua aniversări a invaziei sale în Ucraina.

După ce s-a întâlnit cu soţia şi fiica lui Navalnîi, preşedintele american Joe Biden a anunţat peste 500 de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Trupul lui Navalnîi a fost predat mamei sale în vârstă de 69 de ani, Liudmila Navalnaia, urmând să se afle detalii despre înmormântarea sa. Navalnaia susţine că a fost obligată să semneze un certificat de deces în care se spune că fiul ei a murit din cauze naturale.

Între timp, sute de persoane au fost reţinute în întreaga Rusie, în timp ce autorităţile încearcă să reprime o mare manifestare de simpatie faţă de criticul lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor