Poliţia moscovită reţine ruşi identificaţi în înregistrările video la funeraliile lui Alexei Navalnîi

Persoane îndurerate stau la rând pentru a depune flori la mormântul liderului opoziţiei ruse Alexey Navalnîi la cimitirul Borisovsky din Moscova. (Olga Maltseva/AFP/Getty Images)
D.B.
06.03.2024

Poliţia moscovită a reţinut ruşi suspectaţi că au participat la funeraliile politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, după ce au răscolit în mai multe înregistrări video făcute în acea acea zi, a anunţat presa locală potrivit CNN.

Mii de persoane au participat la înmormântarea care a avut loc la periferia Moscovei săptămâna trecută, mulţi dintre ei scandând "nu războiului" şi "Putin este un ucigaş".

O locuitoare din Moscova a fost arestată ulterior după ce poliţia a afirmat că a putut fi auzită într-o înregistrare video spunând "glorie eroilor", a relatat OVD-Info, o instituţie media independentă care monitorizează Rusia.

Ea ar fi fost reţinută peste noapte la o secţie de poliţie pe 4 martie şi a fost amendată cu 1.500 de ruble (15 euro) pentru că a încălcat reglementările împotriva afişării simbolurilor interzise.

Mii de persoane în doliu au sfidat ameninţările cu arestarea şi s-au adunat vineri la funeraliile lui Navalnîi, la două săptămâni după ce acesta a murit la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penală din Arctica.

A fost asigurată o securitate intensă, iar unii dintre cei din mulţime au scandat numele lui sau sloganuri anti-Putin.

Moartea liderului opoziţiei a stârnit nemulţumirea liderilor mondiali şi acuzaţii din partea colaboratorilor săi că ar fi fost ucis, deşi Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui.

Cel puţin 103 persoane au fost reţinute în 20 de oraşe din Rusia în ziua înmormântării lui Navalnîi, a raportat duminică OVD-Info. Poliţia antidrog a fost prezentă, percheziţionând şi filmând participanţii la doliu şi obligându-i să treacă prin detectoare de metale, potrivit grupului.

"Unii dintre cei care au venit au spus că au ascuns flori sub paltoane pe drum, temându-se să nu fie arestaţi pe drum. Asta nu i-a împiedicat pe oameni să vină şi să-şi ia rămas bun", au precizat ei.

Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, după ce a petrecut luni de zile recuperându-se în Germania în urma otrăvirii cu Noviciok, despre care o investigaţie Bellingcat-CNN a constatat că a fost pusă la cale de serviciile secrete ruseşti.

El a fost arestat imediat după sosire şi şi-a petrecut restul vieţii în spatele gratiilor în baza unor acuzaţii pe care le-a respins ca fiind motivate politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor