Alexei Navalnîi ar fi fost ucis cu "tehnica pumnului în inimă", susţine un activist pentru drepturile omului

Alexei Navalnîi (Getty Images)
D.B.
21.02.2024

Este posibil ca Alexei Navalnîi să fi fost ucis cu "un pumn în inimă", o tehnică învăţată cândva de agenţii de informaţii din Uniunea Sovietică, informează The Independent.

Fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulag.net, Vladimir Osecikin, care este informat de o reţea largă de prizonieri şi oficiali ruşi, a declarat pentru The Times că el crede că autorităţile ruse au ţinut corpul lui Navalnîi în frig înainte de a-l ucide cu un pumn.

El a citat ca dovadă comentariile unei surse care lucrează în colonia penitenciară de la Cercul Arctic unde a murit liderul opoziţiei ruse, afirmând că Alexei Navalnîi avea vânătăi pe corp când a murit, ceea ce corespunde tehnicii "un singur pumn".

Citiți și X restabileşte contul Iuliei Navalnaia / Putin deschide un nou dosar împotriva fratelui fostului lider al opoziţiei

Echipa lui Navalnîi nu a comentat aceste afirmaţii, iar soţia sa, Iulia Navalnaia, a declarat că ea crede că soţul său a fost otrăvit cu Noviciok. Rapoartele privind vânătăile de pe corpul său rămân, de asemenea, neverificate.

Aceasta survine în contextul în care Tribunalul oraşului Salekhard, localitate în care se presupune că a fost transferat corpul lui Navalnîi după moartea sa, a declarat că va lua în considerare cererea mamei sale de a i se restitui corpul acestuia pe 4 martie.

Mama lui Alexei Navalnîi îi cere direct lui Vladimir Putin să elibereze trupul fiului său

Mama lui Alexei Navalnîi a lansat un apel video în care i se adresează direct lui Vladimir Putin, cerând eliberarea trupului fiului său.

"Fac apel la tine, Vladimir Putin, pentru că soluţia la această problemă depinde doar de tine. Lasă-mă să-mi văd în sfârşit fiul. Cer ca trupul lui Alexei să fie eliberat imediat, pentru a-l putea îngropa într-un mod uman", a declarat Liudmila Navalnaia într-un mesaj înregistrat marţi, 20 februarie, în faţa coloniei penale "Lupul polar" de la Cercul Polar.

Citiți și Soţia lui Navalnîi face un pas înainte: Voi continua cauza lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt şi vă chem să vă alăturaţi

Autorităţile ruse au declarat că nu vor înapoia trupul lui Navalnîi două săptămâni, în timp ce vor continua să investigheze moartea sa.

Context

Presa rusă a anunţat pe 16 februarie că Navalnîi a murit în închisoare. Liderul opoziţiei ruse era deţinut într-o colonie penală din districtul autonom Yamal-Nenets, situat în nordul extrem al Rusiei.

Potrivit serviciului penitenciar, Navalnîi şi-ar fi pierdut cunoştinţa şi nu a mai putut fi resuscitat.

Citiți și Cadavrul lui Navalnîi a fost găsit plin de vânătăi la morga din Arctica

Colonia penală în care era deţinut Navalnîi se află într-o aşezare izolată la nord de Cercul Polar, cu "condiţii dure" şi acces limitat la livrarea de scrisori, potrivit lui Jdanov, şeful Fundaţiei Anticorupţie înfiinţate de Navalnîi.

Anterior, Navalnîi a fost deţinut în închisoarea de înaltă securitate IK-6 Melehovo din regiunea rusă Vladimir.

Navalnîi ispăşea o pedeapsă de 2,5 ani de închisoare din 2021 şi o condamnare separată de 9 ani pentru acuzaţii de fraudă din 2022.

De asemenea, un tribunal rus l-a condamnat pe Navalnîi la 19 ani într-o închisoare de maximă securitate în august 2023 sub acuzaţia de extremism, pentru crearea Fundaţiei Anticorupţie.

Citiți și Navalnîi, considerat un pericol şi după moartea sa. Kremlinul arestează cetăţeni care depun flori în memoria liderului opoziţiei

Toate aceste cazuri au fost recunoscute de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului şi de guverne ca fiind înscenări motivate politic.

Navalnîi a fost otrăvit în Rusia în 2020 şi a fost transportat cu avionul pentru tratament în Germania. Medicii germani au afirmat că a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok - o armă chimică produsă de guvernul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor