Zeci de mii de ruşi l-au petrecut pe Alexei Navalnîi pe ultimul drum: "Putin, ucigaşul" / Iulia Navalnaia: "Nu ştiu cum să trăiesc fără tine"

Mulţime de oameni la înmormântarea lui Alexei Navalnîi (Captură Foto)
Maria Maevschi
01.03.2024

Cum era de aşteptat, zeci de mii de oameni au venit să-şi ia rămas bun de la opozantul rus Alexei Navalnîi, cel mai vehement critic al lui Vladimir Putin. Din imaginile video publicate de membrii echipei lui Alexei Navalnîi pe canalul lui de YouTube, se vede foarte clar că oamenii se deplasează în coloane, cu flori în mână, iar pe întregul parcurs scandează „Navalnîi”, „Rusia fără Putin”, „Rusia va fi liberă”, „Libertate deţinuţilor politic”, „Alexei”, „Putin, ucigaşul”, „Nu, războiului”, „Mulţumim”.

„Alioşa, îţi mulţumesc pentru cei 26 de ani de fericire absolută. Ba, chiar şi pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru dragostea ta, pentru că m-ai susţinut mereu, pentru că mă făceai să zâmbesc chiar şi din închisoare, pentru că te gândeai mereu la mine. Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar mă voi strădui să te fac mândru de mine, astfel că tu de acolo de sus să te bucuri pentru mine. Nu ştiu dacă voi reuşi, sau nu, dar mă voi strădui.

Ne vom întâlni neapărat cândva. Am atâtea istorii să-şi povestesc, şi atâtea melodii am salvat în telefon pentru tine, prosteşti şi vesele, despre noi. Am vrut atât de mult ca tu să le asculţi. Am vrut atât de mult să te privesc cum le asculţi, râzi, iar apoi să mă îmbrăţişezi. Te voi iubi mereu. Odihneşte-te în pace”, este postarea Iuliei, soţia lui Alexei Navalnîi, publicată imediat după înmormântarea opozantului rus.

Să-l petreacă pe ultimul drum pe politicianul rus de opoziţie, Alexei Navalnîi, au venit şi câţiva ambasadori străini acreditaţi la Moscova, printre care, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Lynne Tracy, ambasadorul Franţei Pierre Levy, şi cel al Germaniei.

Potrivit echipei lui Alexei Navalnîi, în mulţime au fost observate persoane, îmbrăcate în civil, care încearcă să iniţieze discuţii cu oamenii din mulţime şi să-i convingă să se îndrepte spre Kremlin pentru a-l lua cu asalt. Până în aceste momente, nu au fost anunţate reţineri, întrucât oamenii nu s-au lăsat provocaţi.

Poliţişti amplasaţi de-a lungul drumului la înmormântarea lui Alexei Navalnîi (Captură Foto)
Poliţişti amplasaţi de-a lungul drumului la înmormântarea lui Alexei Navalnîi (Captură Foto)

De menţionat că străzile Moscovei au fost împânzite de poliţişti şi maşini speciale, gata să fie umplute cu oameni, aşa cum se întâmpla de obicei la fiecare protest care se organiza în Federaţia Rusă în ultimii ani. Nu şi de această dată, oamenii mărşăluind paşnic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor