Susţinători ai lui Navalnîi: A fost ucis pentru că era pe punctul de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri

Alexei Navalnîi (Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)
D.B.
26.02.2024

Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi era pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în momentul morţii sale, a declarat, luni, o susţinătoare a acestuia, repetând o afirmaţie a familiei şi susţinătorilor săi, potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin ar fi ordonat uciderea sa, transmite Reuters.

Vorbind pe YouTube, Maria Pevcih a declarat că discuţiile privind schimbul lui Navalnîi şi a doi cetăţeni americani anonimi pentru Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciului de securitate rus FSB aflat în închisoare în Germania, erau în faza finală în momentul morţii sale.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală din Arctic, la 16 februarie. Kremlinul a negat implicarea statului rus în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi arată că acesta a murit din cauze naturale, potrivit susţinătorilor săi.

Citiți și Kremlinul neagă că ar fi făcut presiuni asupra mamei lui Alexei Navalnîi: "O altă declaraţie absurdă"

"Alexei Navalnîi s-ar fi putut afla în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Aceasta nu este o figură de stil, s-ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple. Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele zile, pentru că am primit o decizie cu privire la schimbul său. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să-l schimbe pe un ucigaş, ofiţerul FSB Vadim Krasikov, care ispăşeşte o pedeapsă pentru o crimă la Berlin, cu doi cetăţeni americani şi cu Alexei Navalnîi", a declarat Pevcih.

Krasikov a fost închis pe viaţă în Germania după ce a fost condamnat pentru uciderea unui disident cecen-georgian exilat în parcul Tiergarten din Berlin, în 2019. Putin a semnalat, într-un interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson, luna aceasta, că vrea să îl aducă înapoi pe Krasikov.

Pevcih a declarat că a avut confirmarea că negocierile pentru acest schimb erau în faza finală în seara zilei de 15 februarie.

Navalnîi, a susţinut ea, a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu putea tolera gândul ca el să fie liber.

Pevcih, care se află în afara Rusiei, nu a dezvăluit imediat sursele pentru unele dintre afirmaţiile sale şi nici nu a prezentat dovezi documentare.

Citiți și Kremlinul înmânează trupul lui Navalnîi mamei sale. Nu este clar ce se va întâmpla cu el

Ea a spus că omul de afaceri Roman Abramovici a fost implicat în unele discuţii în calitate de mediator cu Putin. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea lui Abramovici.

Pevcih nu i-a numit pe cei doi cetăţeni americani care erau în curs de a fi schimbaţi împreună cu Navalnîi. Dar Statele Unite au declarat că încearcă aducerea în ţară a lui Evan Gershkovich, reporter de la Wall Street Journal, şi a lui Paul Whelan, fost puşcaş marin american.

Rusia îi acuză pe ambii bărbaţi de spionaj, lucru pe care aceştia îl neagă.

Citiți și Putin refuză să permită o anchetă internaţională în cazul morţii lui Navalnîi

Putin, care nu a comentat încă moartea lui Navalnîi, a declarat anterior că discuţiile dintre agenţiile de informaţii ruse şi americane au loc în culise în legătură cu Gershkovici, dar nu a făcut nicio menţiune despre Navalnîi, al cărui nume nu obişnuieşte să îl menţioneze public.

La începutul zilei de luni, Kremlinul calificase drept absurde acuzaţiile potrivit cărora autorităţile ruse ar fi exercitat presiuni asupra mamei lui Navalnîi cu privire la înmormântarea fiului său, afirmând că Putin nu a fost implicat în deciziile privind corpul lui Navalnîi.

Pevcih a declarat că aliaţii lui Navalnîi au lucrat încă de la începutul războiului din Ucraina la un plan pentru a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri care implică "spioni ruşi în schimbul unor prizonieri politici".

Citiți și Alexei Navalnîi ar fi fost ucis cu "tehnica pumnului în inimă", susţine un activist pentru drepturile omului

Ea a spus că au făcut eforturi disperate şi au încercat să găsească intermediari, abordându-l chiar şi pe Henry Kissinger, dar a precizat că guvernele occidentale nu au reuşit să dea dovadă de voinţa politică necesară.

"Oficialii americani şi germani au fost de acord; au povestit cât de important este să-l ajute pe Navalnîi şi pe deţinuţii politici, au dat mâna, au făcut promisiuni şi nu au făcut nimic", a mai declarat Pevcih.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor