Guvernul Ponta 2 şi coabitarea cu Băsescu
alte articole
În România nu mai e nicio criză politică: Ponta şi Băsescu au căzut la pace şi îşi împart frăţeşte ”spaţiile de competiţie politică” şi atribuţiile. Victor Viorel Ponta a fost instalat premier, în fruntea unui guvern cu ministere de poveste şi miniştri de pomină. Stabilitatea totală sună însă a pact de neagresiune mafiot, în care se împart sferele de influenţă.
Politica în România se face transparent. La oră de seară, Antonescu şi Ponta sosesc la Palatul duşmanului de moarte, Băsescu – ţinta lor şi a partidelor lor din ultimii ani. După ce au câştigat alegerile la scor, zdrobind PDL, cei doi lideri ai USL se furişează să semneze pacea cu adversarul. Ca să liniştească UE şi pieţele, evident, aşa cum se arată în documentul de coabitare. Victor Ponta povesteşte cum el şi Băsescu s-au dus la Bruxelles şi, ascultându-i pe liderii europeni, s-a ajuns la această soluţie. Foarte frumos, atunci de ce s-au mai agitat useliştii cu desemnarea lui Ponta premier dacă lucrurile erau deja stabilite?
Noul acord de coabitare prevede că premierul şi preşedintele nu se vor mai ataca reciproc, deci nu vor mai putea să se gratuleze cu epitete, trebuind să se mulţumească cu apelativul ”domnule” şi cu numele întreg. O să fie mai anostă viaţa publică din România. Să înţelegem că s-a terminat cu preşedintele jucător, rol jucat cu obstinaţie de Traian Băsescu în aceşti ani? Va gira el ca preşedintele spectator Ion Iliescu orice acţiuni ale guvernului Ponta? Prevederea din acordul de coabitare potrivit căreia ”partile se angajează să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept şi a celor cuprinse în angajamente externe, de natură financiară şi politica, optând să coopereze în poziţiile comune faţă de FMI, BM, NATO, MCV, Schengen” este cel puţin hilară. Ponta nu va mai vorbi despre instituţiile statului de drept, ci deja trece la fapte de exemplu prin intenţia de a înlocui judecătorii Curţii Constituţionale. Statul de drept şi principiul separaţiei puterilor primeşte prin acest acord lovitura finală.
Dacă Băsescu s-a înţeles cu USL, nu mai avem la ce checks and balances să ne aşteptăm. Instituţiile rămase de partea cealaltă - DNA, Parchetul General, ANI vor ajunge să nu mai conteze, adică vor răspunde la comenzile USL, cu aprobarea tacită a lui Băsescu. Şi atunci o să vedem eliberări spectaculoase, inclusiv a lui Adrian Năstase sau cel puţin nu vom mai asista la noi arestări de politicieni penali.
În plus, noul guvern Ponta este plin de miniştri de o competenţă şi de o moralitate discutabilă. Baronii din PNL şi PSD au ajuns primii la putere. Relu Fenechiu, sforarul de la Iaşi, care de ani de zile aşteaptă să prindă un minister, a ajuns la Transporturi. Are şi dosar penal, deci ar putea intra sub incidenţa legii care spune că preşedintele poate să-l suspende. Traian Băsescu a procedat astfel cu ministrul liberal al Apărării, Teodor Atanasiu, dar acum este foarte probabil să n-o mai facă. În aceeaşi situaţie se află şi Liviu Dragnea, care va fi vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. Baronul de Teleorman a fost recompensat cu cel mai gras minister, chiar dacă a fost acuzat de deturnare de fonduri europene, că doar a realizat cea mai bună prezenţă electorală în judeţ la parlamentare şi a făcut strategia câştigătoare a USL în alegeri.
Guvernul USL este într-adevăr de poveste. Apele şi Pădurile se despart de Mediu, de parcă ar fi ca soarele şi luna. Se înfiinţează un nou Minister al Bugetului, pe lângă Finanţe, să se împartă frăţeşte funcţiile între liberali şi pesedişti. Nu-i nimic că durează mult până când aceste instituţii vor fi funcţionale – important este să prindă toţi ”tovarăşii” câte ceva. Rezultatul va fi cu siguranţă un blocaj din cauza neclarităţii atribuţiilor noilor structuri, care vor intra în conflict cu alte ministere cu domeniu de activitate apropiat.
La Educaţie, noul ministru Remus Pricopie, rectorul SNSPA, seamănă cu Făt-Frumos din poveste care creştea într-un an cât alţii în 10. El şi-a luat doctoratul în Ştiinţe Politice în numai un an, a virat de la Chimie, la Filosofie politică şi la Comunicare şi a făcut slalom până în vârful ierarhiei SNSPA. Se anunţă un vajnic continuator al copiştilor Mang, Dumitrescu şi Ponta. În plus, Cercetarea, această Cenuşereasă a Educaţiei, s-a despărţit de ea, şi a fost încredinţată unui alt apropiat al Ecaterinei Andronescu, care a făcut multă cercetare la viaţa sa. Omul este actualul rector al Universităţii Politehnice Bucureşti şi nu are doctorat. Mai bine pentru el pentru că aşa nu poate fi acuzat de plagiat.
Dacă Băsescu s-a înţeles cu USL, nu mai avem la ce checks and balances să ne aşteptăm. Instituţiile rămase de partea cealaltă - DNA, Parchetul General, ANI vor ajunge să nu mai conteze, adică vor răspunde la comenzile USL, cu aprobarea tacită a lui Băsescu.
Urmează Dan Şova, acest iubitor al evreilor de pretutindeni, care va conduce Ministerul Marilor Lucrări. Sună ca muncile lui Hercule, atribuţiile pe care le va avea acest Faur al Pământului, apropiat de Victor Ponta, care are mare încredere în el. Conştientizarea ororilor Holocaustului ar putea să fie într-adevăr un mare proiect pentru Şova. În rest, atribuţiile acestui minister se cam suprapun peste cele ale Ministerului Fondurilor Europene. Ministerul Afacerilor Europene, care se ocupa de autorităţile de management de proiecte finanţate din fonduri europene, a dispărut din schemă, dar un Minister al Fondurilor Europene ar putea fi făcut nefuncţional de conflictul de atribuţii cu alte ministere, precum cel al Lucrărilor Publice, care va coordona marile proiecte de infrastructură.
La Ministerul Tineretului şi Sportului, s-a renunţat la numirea unui sportiv, rugbyistul Alin Petrache, şi a fost numit un dentist, apropiat de Victor Ponta. Numele lui Nicolae Bănicioiu este legat de un scandal de prostituţie, în care este implicat şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.
Preşedintele Băsescu declarase răspicat înainte de alegeri că nu va numi miniştri penali. Acum însă i-ar putea înghiţi şi pe Fenechiu şi pe Dragnea, cel care l-a vizitat împreună cu Antonescu şi Ponta la Cotroceni la ceas de noapte. Potrivit acordului de coabitare sunt interzise atacurile la persoană dintre cele două tabere. Nici măcar consilierul Sebastian Lăzăroiu nu va mai putea să fie atât de vocal.
Se pune atunci întrebarea ce se va întâmpla cu PDL. Şi mai important: va mai exista vreo opoziţie adevărată în România, cu un Parlament dominat în proporţie de 70% de USL, un preşedinte spectator care caută consensul şi un PDL în derivă? Pactul de neagresiune între preşedintele Băsescu şi liderii USL va aduce liniştea şi stabilitatea politică din perioada în care preşedinte era Ion Iliescu. Dar asta nu aduce niciun beneficiu pentru cetăţeni, ba dimpotrivă. Guvernul Ponta a anunţat deja majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, iar măsurile de austeritate nu se vor opri aici. România se va împrumuta iar de la FMI. Multe dintre promisiunile din programul economic al USL vor rămâne pe hârtie iar între timp baronii locali şi noii puternici ai zilei vor acţiona în voie la umbra largii majorităţi din Parlament. Nici componenţa guvernului Ponta 2 nu justifică vreun optimism. Iar cu un preşedinte spectator la Cotroceni, care nu mai este o contrapondere la abuzurile majorităţii, tirania parlamentară poate să acţioneze în voie.
Şi încă o întrebare de final: Implică pactul de neagresiune şi Antenele lui Dan Voiculescu? Pentru că dacă acestea îşi pierd brusc inamicul public numărul 1, Băsescu, rămân fără obiect de activitate, fără subiecte. Ce vor face atunci Gâdea, Badea şi Ciutacu? Răspuns posibil: Îl vor supraveghea mai atent pe premierul Ponta să nu care cumva să iasă din liniile trasate de Voiculescu.