Andrzej Duda: ”Este necesară dezvoltarea infrastructurii pentru a avea o colaborare economică mai bună cu România”

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat marţi la Bucureşti că este necesară dezvoltarea infrastructurii astfel încât colaborarea economică cu România să fie şi mai bună, arătând că în acest caz trebuie folosite fondurile europene.
Andrzej Duda, noul preşedinte al Poloniei. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
03.11.2015

”Este necesară dezvoltarea infrastructurii pentru ca această colaborare economică dintre Polonia şi România, care este bună în prezent, să fie şi mai bună. Trebuie înfiinţate legături infrastructurale, de comunicare, legături rutiere, dar şi pe calea ferată. Aici trebuie spus că trebuie folosite foarte bine fondurile europene în această perspectivă financiară”, a spus Andrzej Duda, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele Poloniei a propus preşedintelui Iohannis formarea unui comitet prezidenţial de coordonare care să lucreze pe teme precum colaborarea celor două state în domeniul securităţii şi în domeniul energetic.

Cooperare de securitate

”Nu am nicio îndoială că România este partenerul nostru strategic în această regiune. Avem aceeaşi opinie că prezenţa NATO în această parte a Europei trebuie să fie intensificată. Este o chestiune naturală, de dezvoltare echilibrată a Alianţei, iar prezenţa trupelor NATO trebuie să se intensifice natural, dată fiind lărgirea acestei structuri în urmă cu câţiva ani, prin infrastructură şi unităţi militare”, a mai susţinut Andrzej Duda.

”În Polonia s-a instalat infrastructură critică, deci armament. Prezenţa rotativă a trupelor NATO trebuie să se intensifice, dar şi prezenţa acelor unităţi permanente din Polonia şi din toată Europa Centrală şi de Est. Vom încerca să-i convingem pe partenerii noştri de această necesitate. Cum acea infrastructură şi unităţile militare se aflau doar în Vestul Europei, pentru mine este o consecinţă naturală a lărgirii alianţei să se intensifice şi să se extindă această infrastructură în noile ţări membre, unde ea nu există deloc. Este o adaptare la actuala situaţie geopolitică. Perioada de linişte din Europa a rămas în urma noastră şi trebuie să luptăm ca să revină pacea. NATO este o alianţă defensivă, iar asigurarea securităţii este un element de bază. Ea trebuie să facă asta ca să arate că mai trăieşte”, a explicat şeful statului polonez.

La rândul său, Klaus Iohannis a afirmat că a propus secretarului general NATO o definire a flancului estic al Alianţei în termenii conceptului de trei mări – Marea Baltică, Marea Nordului şi Marea Neagră.

Şeful statului a mai arătat că atenţia şi agenda s-a mutat către sud cu criza refugiaţilor, conflictul din Siria şi se discută puţin despre flancul estic, deşi acesta este mai important decât oricând. ”Noi nu dorim ca NATO să-şi mute atenţia de la flancul estic în orice altă parte, ci să rămână Alianţa focusată pe flancul estic. Exerciţiile militare arată că există o preocupare, dar ea nu poate fi una temporară, tactică, ci una strategică”, a concluzionat Iohannis.

”Nu am nicio îndoială că România este partenerul nostru strategic în această regiune. Avem aceeaşi opinie că prezenţa NATO în această parte a Europei trebuie să fie intensificată”.

Energia, Ucraina şi criza refugiaţilor

Pe de altă parte, Duda a mai afirmat că UE nu-şi poate permite să-şi crească dependenţa de gazul rusesc. Preşedintele polonez a criticat construirea North Stream 2 ca fiind ”un proiect politic care nu are o bază economică şi de altă natură. El nu va spori securitatea energetică a UE, ci este doar o investiţie inutilă şi chiar dăunătoare din punct de vedere politic”.

Preşedintele polonez s-a referit şi la situaţia din Ucraina, arătând că acest conflict îngheţat nu poate fi acceptat pe termen lung. ”Ucraina trebuie să-şi recapete controlul asupra graniţelor proprii. Ne bucură poziţia statelor vest-europene care cer ca acordul de la Minsk să fie respectat în toate punctele. Polonia şi România vor fi mai mult decât observatori atenţi ai situaţiei şi vor întreprinde acţiuni diplomatice comune în această chestiune”, a spus Duda.

În privinţa crizei migranţilor, şeful de stat polonez consideră că este nevoie de o politică unitară la nivel european. ”Este nevoie de ajutor umanitar pentru refugiaţi, dar ţinem să atragem atenţia NATO că trebuie făcute activităţi de prevenire, ceea ce implică un proces de permanentizare a păcii în zonele de război şi îmbunătăţirea condiţiilor din taberele de refugiaţi”, a precizat Duda.

Citiţi şi: De ce este nevoie de o alianţă strategică Polonia-România-Ucraina

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor