Noul guvern polonez ia în discuţie achiziţionarea sistemului Patriot şi a elicopterelor de la Airbus

Noul guvern conservator al Poloniei a adus în discuţie, miercuri, alegerea făcută de cabinetul liberal precedent privind achiziţionarea de rachete americane Patriot şi elicoptere Airbus, pentru a moderniza armata.
Un soldat american stă de pază lângă un lansator de rachete Patriot în timpul exerciţiului militar Assurance 2015, desfăşurat la Sochachew, Polonia, 21 martie 2015.
Un soldat american stă de pază lângă un lansator de rachete Patriot în timpul exerciţiului militar Assurance 2015, desfăşurat la Sochachew, Polonia, 21 martie 2015. (Captură Foto)

Varşovia a anunţat în luna aprilie că plănuieşte să cumpere sistemul Patriot produs de Raytheon – în cadrul unui acord estimat la o valoare de 5 miliarde de euro – precum şi 50 de elicoptere Caracal produse de Airbus – un alt contract estimat la o valoare de 3 miliarde de euro.

Decizia de a discuta cu cele două companii, în condiţiile în care negocierile sunt în desfăşurare, a fost luată în mijlocul tensiunilor amplificate cu Rusia datorită conflictului din Ucraina.

Acum a apărut un semn de întrebare în privinţa acelor planuri, în special după comentariile făcute de noul ministru al Apărării Antoni Macierewicz, susţine website-ul Defense News.

Acesta este membru al partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat alegerile generale din luna octombrie după opt ani de opoziţie.

Condiţiile “potenţialului contract” de cumpărare de rachete americane “s-au schimbat mult de la anunţul său public”, a declarat miercuri Macierewicz în timpul unei întâlniri a Comisiei parlamentare pentru apărare, care a fost transmisă în direct la televiziunea publică.

“Preţul este mult prea ridicat, timpul de livrare mult prea mare... pe scurt, acest contract practic nu există.”

Optând pentru rachetele companiei Raytheon, Polonia renunţase la o ofertă din partea consorţiului european Eurosam, care reuneşte MBDA Franţa, MBDA Italia şi grupul francez Thales.

Fostul Minister polonez al Apărării a declarat în luna aprilie că a dorit să achiziţioneze opt baterii de rachete până în 2025, două dintre ele urmând să fie livrate într-un interval de trei ani de la semnarea unui eventual acord.

Cu privire la elicopterele Caracal de la Airbus, Macierewicz a declarat că alegerea a fost făcută “în ciuda mai multor lipsuri”.

“Ministerul Apărării ia în considerare reluarea licitaţiilor, dacă rezultatele negocierilor fac imposibilă semnarea contractului”, a adăugat el.

Macierewicz şi-a exprimat speranţa că grupul american Sikorsky şi cel italo-britanic AugustaWestland, care dispun de uzine în Polonia şi care au protestat vehement împotriva opţiunii pentru Airbus, vor participa la următoarele licitaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe