Proteste de amploare în Polonia pentru susţinerea democraţiei

Zeci de mii de polonezi au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva noului guvern de dreapta şi împotriva eforturilor acestuia de a acapara puterea. Mitingul din Varşovia a fost întrerupt devreme datorită unei ameninţări cu bombă.
Protest antiguvern în Varşovia, 19 decembrie 2015.
Protest antiguvern în Varşovia, 19 decembrie 2015. (Captură Foto)

Politicieni şi artişti, precum şi foşti dizidenţi anti-comunişti s-au alăturat protestelor ce au avut loc sâmbătă în aproximativ 20 de oraşe poloneze.

Manifestanţii au protestat împotriva încercărilor noului guvern de a instala 5 dintre susţinătorii lor în Curtea Constituţională, formată din 15 membri.

“Partidul de guvernământ va distruge Curtea Constituţională”, a declarat bloggerul şi activistul Marcin Skubiszewski, care a participat la mitingul din Varşovia.

“Această situaţie este cu adevărat periculoasă. Polonia poate trece de la democraţie la o democraţie limitată sau la o dictatură”, a adăugat el, conform Deutsche Welle.

Organizatorii au fost forţaţi să suspende protestul central după doar 2 ore datorită unei ameninţări anonime cu bombă, care s-a dovedit a fi o farsă.

Aproximativ 20.000 de oameni au participat la evenimentul din Varşovia, în timp ce mitinguri mai mici au avut loc, de asemenea, la Bruxelles, Berlin, Londra şi Tokyo.

Întoarcerea lui Kaczynski

Luni, Varşovia urmează să adopte noua legislaţie, care necesită o majoritate de două treimi pentru un verdict valid în privinţa membrilor principalei curţi a ţării.

Sectorul juridic este unul dintre ultimele fronturi de luptă ale noului guvern în vederea controlării puterii ţării, în condiţiile în care partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) deţine deja fotoliul prezidenţial şi majoritatea absolută în ambele camere ale Parlamentului.

Partidul este condus de conservatorul Jaroslaw Kaczynski, un fost premier şi fratele geamăn al răposatului preşedinte Lech Kaczynski.

Fostul premier i-a descris recent pe criticii guvernului ca fiind “cel mai rău tip de polonezi, în ale căror gene este scrisă trădarea”. De asemenea, el i-a mai descris ca descendenţi ai Gestapoului.

Ratingul de popularitate al PiS a scăzut la 27%, comparativ cu 42% la începutul lunii decembrie, conform unui sondaj publicat de Institutul TNS în ziarul Gazeta Wyborcza.

Aproximativ 50.000 de oameni au mărşăluit în Varşovia sâmbăta trecută, fiind urmaţi de un miting pro-guvern în aceeaşi zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe