Guvernul din Bangkok a impus starea de urgenţă

Poliţie tailandeză pichetând grupul regalist Pitak Siam la o demonstraţie în Piaţa Regală, Bangkok, 24 noiembrie 2012
Poliţie tailandeză pichetând grupul regalist Pitak Siam la o demonstraţie în Piaţa Regală, Bangkok, 24 noiembrie 2012 (Cameron McKinley / The Epoch Times)

Capitala tailandeză, frământată de proteste paşnice încă din luna octombrie, a fost pusă sub stare de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, marţi, de către guvernul condus de premierul Yingluck Shinawatra, notează Reuters.

Unul dintre liderii activiştilor pro-guvernamentali a fost împuşcat în apropierea unei clădiri guvernamentale, miercuri, în timp ce protestatarii anti guvernamentali, conduşi de fostul lider al armatei Suthep Thaugsban, continuă manifestaţiile paşnice.

Liderul susţinătorilor guvernamentali a fost împuşcat dintr-o maşină aflată în mers lângă casa sa din nordul oraşului Udon Thani. Soţia acestuia a avertizat că ”în numele celor 20 de provincii din nord est, noi vom lupta. Ţara se va aprinde dacă soldaţii vor interveni.”

Starea de urgenţă, intrată în vigoare de miercuri, a fost impusă în mare parte pentru a suprima protestatarii anti guvernamentali care au blocat intersecţiile importante ale oraşului cât şi, în mod simbolic, unele dintre sediile guvernului.

Legea marţială interzice adunările publice, cenzurează rapoartele de ştiri şi impune pentru o perioadă de 60 de zile starea de asediu.

Avertismentul a fost anunţat de către adjunctul ministrului de Interne, Visarn Techateerawat, în urma unei întâlniri cu membrii cabinetului. Guvernul a mai adăugat că nu plănuieşte să împrăştie mişcarea de protest condusă de liderul opoziţiei, politicianului Suthep Thaugsban.

Protestele din Tailanda au degenerat în timpul săptămânii trecute, după ce o a doua grenadă a explodat în apropierea liderului protestului anti-guvernamental. În numai trei zile, cele două explozii au cauzat un deces şi 67 de răniţi. Totuşi, nici una dintre grenade nu l-a rănit pe Thaugsban.

Protestatarii anti guvernamentali cer îndepărtarea de la putere a premierului Yingluck Shinawatra, acuzată că ar conduce ţara împreună cu fratele ei, fostul premier Thaksin Shinawatra, în prezent fugit în Dubai din cauza condamnărilor de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe