China începe patrule regulate într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud

China va stabili baza unei nave "civile" de patrulare de 5.000 de tone pe una dintre insulele principale pe care le controlează în disputata Mare a Chinei de Sud şi va începe patrule regulate, a declarat marţi un ziar oficial.
Navă chinezească de patrulare (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Ioana Florea
21.01.2014

China va stabili baza unei nave "civile" de patrulare de 5.000 de tone pe una dintre insulele principale pe care le controlează în disputata Mare a Chinei de Sud şi va începe patrule regulate, a declarat marţi un ziar oficial.

China Ocean News, publicată de Administraţia Oceanică de Stat, a declarat că nava va avea baza pe insula Woody, sau ceea ce China numeşte oraşul Sansha, din insulele Paracel.

China va "stabili treptat un sistem de patrulare regulat în oraşul Sansha pentru a proteja inclusiv interesele maritime ale ţării", a adăugat raportul. Aceasta va continua construcţia infrastructurii pe insulă, precum şi o "platformă comună pentru schimbul de date de securitate maritimă", mai relatează buletinul de ştiri.

China este implicată într-o dispută tot mai încordată cu vecinii săi pentru pretenţiile asupra teritoriilor, potenţial bogate în petrol şi gaze, din Marea Chinei de Sud. China revendică aproape întreaga zonă, care este străbătută de rute navale cruciale.

Luna aceasta, China a iritat Filipinele şi SUA, atunci când a introdus forţat reguli care obligă bărcile de pescuit să solicite permisiunea de a naviga apele aflate sub jurisdicţia provinciei Hainan din sudul Chinei, zonă despre care guvernul provincial spune că acoperă o mare parte din Marea Chinei de Sud.

Oficial, China a aprobat acum doi ani înfiinţarea unei garnizoane militare în Sansha. Cea mai mare parte a insulelor nelocuite din Marea Chinei de Sud, revendicate de China, sunt administrate de Sansha.

China a preluat controlul deplin al insulelor Paracel - un grup de aproape 40 de insuliţe, aflorimente şi recife - în 1974, după o confruntare navală cu Vietnamul de Sud, incidentele continuând de atunci. Taiwan-ul revendică de asemenea insulele Paracel.

Vietnam, Taiwan, Brunei, Malaezia şi Filipine revendică, de asemenea, alte părţi din Marea Chinei de Sud, inclusiv insulele Spratly. China are o dispută separată cu Japonia în Marea Chinei de Est privind insulele Senkaku.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor