Tortura şi rele tratamente din Moldova în atenţia Consiliului ONU

Moldova a acceptat recomandările ONU de îmbunătăţire a situaţiei drepturilor omului privind tortura şi tratamentele inumane. Guvernul de la Chişinău a fost condamnat în repetate rânduri de către CEDO pentru astfel de abuzuri.
Ştefan Sârbu
05.12.2016

alte articole

Sesiune ONU. (facebook.com)
Ştefan Sârbu
05.12.2016

Republica Moldova a primit şi a acceptat 4 recomandări privind dreptul de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU) din 2016. Cele mai importante recomandări în acest aspect sunt: consolidarea Mecanismului Naţional potrivit Protocolului Opţional la Convenţia ONU împotriva torturii (PO CAT), investigarea eficientă a actelor de tortură, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi susţinerea organizaţiilor societăţii civile care prestează servicii de reabilitare a victimelor torturii.

Aceste recomandări au venit în contextul sporirii în ultimii ani a cazurilor de condamnare a Guvernului Moldovei la CEDO pentru condiţii inumane şi degradante în închisorile din ţară.

Ca parte a EPU 2016, care a avut loc la Geneva pe data de 4 noiembrie curent, Republica Moldova a primit 209 recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului, dintre care 175 au fost acceptate, 31 sunt în proces de examinare până în martie 2017 şi 3 nu au fost acceptate.

Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un proces unic, care implică o analiză a evidenţelor privind drepturile omului din toate statele membre ale ONU. EPU este un proces condus de către stat, sub auspiciile Consiliului pentru Drepturile Omului, care oferă fiecărui stat posibilitatea să declare ce măsuri a luat pentru a ameliora situaţia drepturilor omului pe teritoriul său şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile privind drepturile omului. Fiind una din principalele atribuţii ale Consiliului, EPU are rolul de a asigura egalitatea de tratament pentru fiecare stat atunci când este evaluată situaţia drepturilor omului pe teritoriul său.

EPU a fost creată de către Adunarea Generală a ONU la 15 martie 2006, prin Rezoluţia 60/251, care a instituit şi Consiliul pentru Drepturile Omului. Este un proces de cooperare care, până în octombrie 2011, a examinat evidenţele privind drepturile omului în toate cele 193 de state membre ale ONU.

În prezent nu există un alt mecanism universal de acest fel. EPU este unul dintre elementele cheie ale Consiliului, care reaminteşte statelor că au responsabilitatea de a respecta pe deplin şi a aplica toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Scopul final al acestui mecanism este de a îmbunătăţi situaţia drepturilor omului în toate statele şi a aborda încălcările drepturilor omului oriunde apar acestea. Moldova s-a aflat în acest proces, pentru a doua oară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor