Iohannis: "Integrarea europeană a R.Moldova, obiectiv strategic pentru România
alte articole
„Am adoptat o strategie pe termen lung şi scurt privind relaţia cu Republica Moldova. Este o relaţie extrem de importantă pentru noi, relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. Ce e această strategie? E un plan de acţiune privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova care pleacă de la evaluarea stadiului actual al relaţiei în contextul european complicat, inclusiv în urma evenimentelor recente care au avut loc în Republica Moldova. Obiectivul nostru strategic e integrarea europeană a Republicii Moldova, susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE şi conectării proeuropene a Chişinăului, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, citat de Digi24.
De asemenea, şeful statului a precizat că fără un efort din partea Republicii Moldova aceste obiective nu pot fi atinse. „Efortul României va fi sistematizat şi concentrat instituţional, astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete şi palpabile pentru cetăţenii Republicii Moldova. Cum e şi firesc responsabilitatea pentru atingerea acestui obiectiv nu revine doar României, materializarea acestui parcurs e responsabilitatea principală a Republicii Moldova, care va trebui să-şi consolideze angajamentul pro-european. Pentru implementarea planului va fi creat un grup de lucru interinstituţional, sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale care va începe să lucreze în cel mai scurt timp”, a declarat preşedintele.
Întrebat de declaraţiile critice ale preşedintelui ales al R.Moldova, Igor Dodon, care a cerut recent ratificarea Tratatului de frontieră intre Bucureşti şi Chişinău, Iohannis a apreciat că deşi "dl Dodon nu e încă preşedinte, va înţelege şi domnia sa încet-încet cum se procedează între preşedinţi. Indiferent ce spune unul sau altul, pentru noi Republica Moldova este foarte importantă şi dorim să fim un partener care ajută Moldova. Nu cred ca în Moldova sunt în realitate politicieni care doresc să întrerupă parcursul european".
Totodată şeful statului a precizat că autorităţile de la Bucureşti nu urmăresc "o politică de constrângere şi obligare la anumite măsuri" faţă de vecinul de peste Prut. "Noi vrem sa sprijinim Moldova şi pe moldoveni. Ne aşteptăm ca in contrapartidă să continue modernizarea statului moldovean, aşteptăm reforme substanţiale şi cu rezultate foarte bune, pentru a face Moldova mai solidă. Obiectivul nostru este să ajutăm Moldova să devină mai puternică, să aibă instituţii mai puternice şi să-şi continue parcursul pro-european", a concluzionat Iohannis.
Citiţi şi:Ce consecinţe va avea alegerea lui Igor Dodon şi ce trebuie să facă România (video)