Guvernul Ciolacu 2, validat de Parlament. Dezbatere cu scandal: "Ceauşescu rânjeşte din iad" / Mesajul lui Iohannis
UPDATE. Miniştrii PSD-PNL-UDMR conduşi de premierul Marcel Ciolacu au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. La finalul ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un scurt discrus.
"Intraţi într-o perioadă dificilă în noile responsabilităţi. Vă doresc să reuşiţi în tot ce vă propuneţi, dar, în primul rând, vă rog să reuşiţi pentru România şi pentru români. Oamenii aşteaptă soluţii, oamenii aşteaptă stabilitate şi oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria României, cea stabilită de fiecare dată când s-a pus problema în ultimii 35 de ani, direcţia proeuropeană.
Suntem într-o situaţie care nu a mai existat până acum, cu alegeri anulate, şi trebuie să înţelegem că, pentru mulţi români, există preocupări majore. Toată lumea cu care am vorbit şi despre care am aflat doreşte stabilitate şi doreşte cu orice preţ să păstrăm parcursul euroatlantic al României.
În acest sens, vă rog să acţionaţi aşa. Provocări sunt foarte multe. Cunoaşteţi foarte bine problemele care trebuie rezolvate, ar dura foarte mult să încep să le număr, dar cred că două dintre ele merită menţionate ca şi provocări imediate pentru noul Guvern: este vorba, desigur, despre construcţia bugetului pentru anul 2025, o sarcină complicată şi, desigur, stabilirea calendarului electoral pentru alegerea Preşedintelui României. Pe lângă acestea, sunt foarte multe probleme. Fiecare, în domeniul propriu, vi le cunoaşteţi.
Vă doresc mult succes, multă energie, multă răbdare şi multe realizări pentru România şi pentru români. La mulţi ani!", a declarat Klaus Iohannis după depunerea jurământului.
* * *
Palamentarii au votat luni seară, după dezbateri aprinse, noul guvern PSD-PNL-UDMR condus de social-democratul Marcel Ciolacu. Şedinţa a fost prezidată de şeful liberalilor Ilie Bolojan, în calitate de preşedinte al Senatului, secondat de mai tânărul său coleg, şeful Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban (PSD).
S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" învestire noului Guvern Ciolacu ( cu doar câteva voturi peste minimul necesar de 233) şi 143 "împotrivă".
"Aş dori să mulţumesc colegilor care m-au votat, dar şi colegilor care nu m-au votat. Sper din tot sufletul ca să avem un dialog în aceşti 4 ani atât cu colegii de la putere, cât şi cu cei din opoziţie. Vă urez Crăciun fericit!", a fost reacţia lui Marcel Ciolacu după aflarea rezultatului.
Dezbateri aprinse în Parlament
Îîn deschiderea dezbaterilor, liderul AUR George Simion a criticat timpul scurt alocat dezbaterilor în comisii.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în comisiile parlamentare a fost o bătaie de joc”, a declarat George Simion.
„La o audiere pentru guvern, opoziţia primeşte 3 minute de partid. S-au propus 5 secunde de parlamentar. Înainte erau 10”, a obiectat liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu.
„Aşa a început dictatura, prin limitarea dreptului la liberă exprimare. Nu mi se pare normal să avem doar 5 secunde de exprimare pentru un parlamentar”, a obiectat şi Dumitru Coarnă, parlamentar SOS.
În urma intervenţiilor, Bolojan a propus ca timpul să fie suplimentat cu câte 2 minute pentru fiecare partid în parte. Propunerea lui a fost aprobată cu 389 de voturi "pentru".
Venit la tribuna Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premier desemnat, a prezentat programul de guvernare. La venirea lui la tribună, parlamentarii AUR au ridicat afişe cu mesajele „Simulacru de Guvern” şi „Simulacru de Audieri”.
Venit la microfon, Ciolacu a ţinut un discurs împăciuitor în faţa parlamentarilor SOS, ai căror şefi ţin discursuri virulent anti-NATO şi anti-UE. În faţa acestora, Ciolacu a pretins că el nu crede că în sală sunt politicieni anti-NATO şi anti-UE.
„Doamnelor şi domnilor, eu nu cred că în această sală există politicieni pro-europeni şi politicieni anti-europeni. La 35 de ani de la o revoluţie la care românii şi-au pierdut viaţa pentru libertate şi democraţie, mi-e greu să cred că cineva îşi doreşte să ne întoarcem la dictatură. În aceşti 35 de ani, România s-a schimbat radical: suntem membri NATO, membri UE, am aderat la Schengen şi nimeni nu vrea să pierdem ceea ce am dobândit până acum. Ştiu sigur că toţi suntem reprezentanţi ai românilor.
Doamnelor şi domnilor, eu am înţeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că e un vot generat de sărăcie. România nu este o ţară săracă. Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate”, a declarat el.
Ciolacu a mai vorbit despre patriotismul economic, susţinând că patriotismul economic nu este comunism. De asemenea, a afirmat că una dintre marile priorităţi va fi oprirea războiului din Ucraina, iar Guvernul României va sprijini SUA în acest demers.
„O altă prioritate este oprirea valului de ură care ne-a copleşit în ultimul timp. Cu ură nu construim”, a precizat Ciolacu.
Dezbaterile au fost începute de Daniel Zamfir (PSD), care a susţinut că guvernul trecut a fost cel mai performant de până acum, discursul său fiind huiduit de parlamentarii POT.
Zamfir a mai lansat şi un atac voalat la adresa PNL, susţinând că guvernul a fost minat din interior şi acest lucru a alimentat curentul suveranist.
Din partea AUR a vorbit senatorul Petrişor Peiu, care a punctat faptul că bursa este în picaj, iar dobânzile bancare sunt în creştere. Referitor la programul de guvernare, Peiu a susţinut că acesta este scris de o persoană care suferă de dedublare a personalităţii.
„Marele rezultat al acestui program de guvernare este că ne propun cheltuieli bugetare de 44% din PIB, dar în acelaşi timp ne vorbesc de scăderea deficitului bugetar. (...) Mai trebuie să vă spunem că acest program de guvernare e o înşiruire de fraze şi proiecte care curg de 20 de ani în programe de guvernare care nu s-au realizat deloc până acum. Personajul principal care lipseşte din acest program e creşterea economică. Nu avem niciun indiciu despre creşterea economică”, a declarat Peiu.
Preşedintele AUR, George Simion, a lansat un atac dur la adresa lui Marcel Ciolacu:
„Ipocrizia este la ea acasă. Ciolacu, prima oară, ne-a spus că şi-a dat demisia de la conducerea PSD, apoi joi ne-a spus că nu va guverna, iar azi, luni, ora 18, este guvernarea Ciolacu. Marcel Ciolacu a spus că nu vom reveni la comunism, atunci de ce nu avem alegeri libere? De ce nu revenim la cel de-al doilea tur de scrutin? Mai putem avea încredere în voi că veţi organiza alegerile libere?
Asistăm astăzi la proceduri pe repede înainte, de parcă zilele de 27 şi 28 decembrie nu erau zile lucrătoare. Care era problema dacă ne prezentam la Parlament pe 27 şi 28 decembrie? Nu ascultaţi vocea poporului, iar el o să vă taxeze. Românii or să vă taxeze. Noi am încercat să fim un factor de echilibru, oameni care au cerut raţiune şi să revenim la acest cadru instituţional.
De acest Crăciun aţi scăpat, aveţi grijă să nu ajungem în situaţii în care dictatura să fie instalată în formele ei cele mai urâte. Aveţi grijă să nu existe vărsare de sânge în acest decembrie, în care am ieşit în stradă. Fac un apel la raţiune şi calm. Audierile pe repede înainte nu au fost o dovadă că aţi auzit vocea poporului.”
Din partea liberalilor a luat cuvântul preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan.
„Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate, pentru că România are nevoie de stabilitate. Avem nevoie să luăm măsuri pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control. Dar acest lucru nu este suficient. Acest guvern mai are câteva misiuni importante: să menţină parcursul european şi euroatlantic al României şi să restabilească încrederea cetăţenilor în stat şi în clasa politică.
Avem obiective ambiţioase: refacerea industriei româneşti, sprijinirea producţiei interne, mai ales a celei agricole, reducerea cheltuielilor bugetare, continuarea marilor proiecte. Acestea sunt raţiunile pentru care PNL a decis să susţină această coaliţie şi să voteze azi pentru învestirea actului guvernamental.
Aici nu mai este vorba de simpatii şi antipatii, ci de responsabilitate pentru România şi viitorul ţării noastre. Stimaţi colegi, am înţeles mesajul pe care românii ni l-au dat în ultimele luni de alegeri. De aceea, este timpul ca, în dezbaterile politice, să renunţăm la atacurile politice şi să ne concentrăm pe reforme.
Un lucru important este reforma statului. Avem nevoie de o administraţie în slujba statului, avem nevoie de servicii care să ne facă competitivi ca ţară. Trebuie să facem mai eficient sistemul de sănătate. Suntem obligaţi să investim în apărare pentru a ne putea apăra. O provocare extrem de importantă este să menţinem România în familia statelor libere.
Soluţia identificată din perspectiva PNL este una de responsabilitate în raport cu interesele ţării. Ea răspunde câtorva condiţii obligatorii: să avem o guvernare pro-europeană şi să avem o majoritate parlamentară prin care să putem trece legile şi reformele la care ne obligăm. PNL va face tot posibilul să ne ţinem de cuvânt.
În final, aş vrea să mă refer la semnificaţia acestor zile, pentru că, în urmă cu 35 de ani, românii ieşeau în stradă împotriva unui regim opresiv, regimul comunist. PNL a fost un susţinător constant al opţiunii euroatlantice a României, acest deziderat va fi urmărit şi în actuala guvernare. Mesajul nostru pentru români este unul de încredere în propriile forţe, pentru aceasta trebuie să avem curajul să luăm decizii bune pentru România, şi că ne place sau nu, una dintre aceste decizii bune este să votăm acest guvern”, a afirmat Ilie Bolojan.
Lui Bolojan i-a urmat la pupitru Călin Drulă, fostul lider USR:
„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, domnule Ciolacu, arată de fapt că nu aţi înţeles nimic. Guvernarea minciunii continuă, Guvernul Ciolacu 2 este sub sloganul 'La vremuri noi, tot voi'. Am intrat în aceste discuţii pentru o eventuală guvernare cu două idei clare: adevăr şi reformă. Şi am găsit exact opusul: ascunderea adevărului şi dorinţa de a continua exact ca până acum. Aţi minţit, aţi minţit privind economia.
JP Morgan spune într-o notă emisă astăzi că poziţia fiscală a României este printre cele mai rele vreodată, într-un an în care nu este recesiune. Dumneavoastră, într-o postare şi un rar moment de sinceritate, enumeraţi situaţia drept gravă. Păi, cine a guvernat până acum? Cine ne spunea că situaţia este roz? Nu ştiu cu ruşii, că nu am văzut dovezi, dar ştiu că PSD a băgat vreo 200.000 de voturi la domnul Simion şi PNL a plătit campanie la domnul Georgescu”, a continuat Drulă.
„Ceauşescu rânjeşte din iad văzând că, la 35 de ani, trăim în aceeaşi minciună... La 35 de ani, râde din iad Ceauşescu când vede o nouă nomenclatură şi nişte securişti care se agăţă de putere”, a adăugat Drulă.
Lui Drulă i-a urmat la microfon Violeta Alexandru.
"'Nu tot voi' asta au spus românii, nu tot voi, nu cei care ne-aţi sărăcit, cei care ne faceţi să muncim pe noi, cei cinstiţi de dimineaţa până aseară şi să nu ne ajungă banii de la o lună la alta pentru că aţi făcut prin inflaţie să nu mai aibă valoare banii. Nu tot voi, au zis românii, nu aţi înţeles nimic din vot. Românii au spus: aţi guvernat prost, nu ne mai descurcăm cu banii, în timp ce făceaţi combinaţii, nu tot voi cu figurile voastre care rămâneţi în politică la nesfârşit şi nu vă mai daţi la o parte.
În timp ce românii abia se descurcă de la o lună la alta, la PNL preşedintele scria o carte, Ciolacu se plimba cu jet privat că îi puţeau locurile în România, voia să ia o pauză să nu le mai vadă. 'Nu tot voi' au spus românii. PNL, vă place cu PSD, asta e problema mea, nu că staţi cu ei în aceeaşi cameră, ci că vă place. Vă place că e de împărţit banii şi de dat contracte la aceiaşi băieţi deştepţi în numele apărării românismului, voi le daţi la băieţii voştri ca să fluturaţi steagul naţionalist, problema mea e că aţi distrus încrederea oamenilor că o guvernare de dreapta poate să facă bine în această ţară.
Cei care muncesc să ştie că există un viitor pentru ei. Cei care au terminat o şcoală să ştie că au şanse să câştige oriunde într-o funcţie publică, cei care au copii în această ţară să ştie că au o speranţă pentru ei şi cei mici pe care vor să îi crească în această ţară, aţi distrus încrederea că o guvernare de dreapta poate să facă bine în această ţară. USR nu va vota acest guvern, nu tot voi care aţi guvernat prost, nu tot aceleaşi figuri pe care le ţintiţi pe funcţie şi de ani de zile această ţară o duce foarte prost. Plecaţi acasă, o spun de la Cotroceni până la primul ministru, plecaţi acasă, lăsaţi generaţia celor care pot avea rezultate să conducă iar PNL nu mai staţi la mâna PNL-ului pentru că sunteţi ridicoli."
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a anunţat şi ea că partidul său va vota contra guvernului.
„Noi, pleava, am trăit în ţările din UE şi ştim exact ce înseamnă. Domnule Ciolacu, nu poţi să ne omori şi apoi să vii să îţi ceri iertare, nu poţi să ne omori democraţia, economia, demnitatea în lume şi apoi să vii să îţi ceri iertare. Nu vedem puterea economică de care vorbiţi, vedem ratingul Fitch şi ilegalităţile pe care le comiteţi pe bandă rulantă. Ne-aţi îndatorat 200 miliarde euro. Spuneţi că sunteţi de acord să se oprească războiul, ce rusofil aţi devenit? Nu vom susţine o ilegalitate, neconstituţionalitate şi o făcătură de guvern, vom vota împotrivă”, a declarat Ana Maria Gavrilă.
Ştire în curs de actualizare