Marinescu, luat la întrebări. "Omul care l-a apărat pe Alex Bodi, acuzat de trafic de persoane şi proxenetism, ajunge ministrul Justiţiei în România"
Avocatul Radu Marinescu, deputat PSD la prima legislatură, a fost asaltat cu întrebări de jurnalişti, luni, după ce comisiile juridice din Parlament l-a validat în funcţia de ministru al Justiţiei.
Reporter: Cât a contat în desemnarea dvs. faptul că aţi fost avocatul Olguţei Vasilescu?
Radu Marinescu: Eu sunt un profesionist al dreptului pe o carieră de 30 de ani ca avocat. Am apărat foarte multe persoane, foarte multe cu notorietate publică. Am fost propus în calitate de ministru al Justiţiei de către conducerea centrală a PSD şi, după cum dumneavoastră cunoaşteţi, PSD este un partid foarte mare. Sunt foarte multe persoane care au un cuvânt de spus, astfel încât convingerea mea este că sunt propus pentru profesionalismul meu de către conducerea centrală a PSD.
Reporter: Ce le spuneţi celor care cred că nu ar fi trebuit să fiţi în nominalizare pentru această funcţie, având în vedere că aţi apărat în calitate de avocat, ce-i drept, persoane care au avut probleme cu legea, gen interlopi, proxeneţi afacerişti controversaţi?
Radu Marinescu: Într-o democraţie şi într-un stat de drept, orice cetăţean are dreptul să fie apărat de către un avocat. Misiunea mea profesională ca avocat, repet, de 30 de ani, este să apăr un cetăţean, un justiţiabil care se află în faţa justiţiei. Dacă dorim să avem o justiţie a normalităţii şi să trăim într-o ţară normală, justiţia nu va trebui să constea în etichete lipite pe funcţiile unor oameni, ci în hotărâri definitive de condamnare a unor persoane, de-abia în momentul respectiv acea persoană putând să fie numită un infractor sau o persoană condamnată.
Reporter: În privinţa domnului Alex Bodi, acesta era acuzat de trafic de persoane şi de proxenetism. În ce context...
Radu Marinescu (îl întrerupe): Şi nu are dreptul la un avocat?
Reporter: Cu siguranţa are dreptul la un avocat.
Radu Marinescu: Atunci aţi primit răspunsul.
Reporter: Acuzaţiile care i-au fost aduse au fost extrem de grave. În ce context aţi ajuns să fiţi avocatul lui şi cum aţi ajuns să-l apăraţi? Cum aţi făcut cunoştinţă cu Alex Bodi şi cum aţi ajuns să-l apăraţi, având în vedere acuzaţiile care i-au fost aduse? Repet, proxenetism şi trafic de persoane.
Radu Marinescu: În opinia dumneavoastră, o persoană care este acuzată de un anumit tip de infracţiune din Codul penal, dacă sunt mai grave, nu ar trebui să fie deloc apărată?
Reporter: Îngrijorarea veridică a oamenilor este aceea că din condiţia de ministru al Justiţiei să nu favorizaţi anumite persoane cu care aţi avut contact în trecut.
Radu Marinescu: În funcţia de ministru al Justiţiei, de-a lungul timpului, au fost şi avocaţi. Credeţi în responsabilitatea individuală a unui avocat care este capabil să înţeleagă ce înseamnă responsabilitatea în fiecare activitate pe care o desfăşoară. Este exclus ca un avocat ajuns într-o funcţie de ministru să favorizeze şi nici nu are instrumentele ministrul Justiţiei să favorizeze nici o persoană şi aşa ceva trebuie categoric exclus. Dar faptul că în calitate de avocat am apărat, nu doar pe domnul pe care l-a citat, foarte multe persoane cu notorietate publică, este o obligaţie profesională pe care mi-o impune legea.
Trăim într-un stat de drept, repet acest lucru, fiecare persoană că este acuzată de crime, că este acuzată de infracţiuni.. loviri sau alte violenţe. Ştiţi că gravitatea infracţiunilor este în raport de anumite limite de pedeapsă stabilite în colţ şi viziunea legiuitorului. Fiecare dintre persoanele care sunt, sunt şi prezumate nevinovate şi apropo de domnul pe care l-a citat, nu au cunoştinţă şi există vreo hotărâre de condamnare.
Reporter: Nu, dar aţi citit cu siguranţă rechizitorul procurorilor...
Radu Marinescu: Care echivalează în opinia dvs. cu o condamnare?!
Reporter: ... şi acuzaţiile grave care au fost aduse. E incontestabil dreptul dumneavoastră ca avocat de a vă alege clienţii.
Radu Marinescu: Sigur, mulţumesc. E legal.
Reporter: Însă aici e vorba despre o problemă morală. Omul care l-a apărat pe personajul Alex Bodi, acuzat de trafic de persoane şi proxenetism, ajunge acum ministru al Justiţiei în România. Dincolo de faptul că aveţi dreptul să vă alegeţi, cu siguranţă, clienţii. E dreptul dumneavoastră incontestabil. Dar vorbind de o problemă morală cu siguranţă...
Radu Marinescu: Aş putea să vă dau exemple din ţări europene, cum ar fi de exemplu Franţa, în care avocaţi cu mare notorietate, care au aparat de asemenea persoane care au fost în faţa justiţiei penale au ajuns miniştri ai Justiţiei. Nu s-a fost niciun fel de semn de întrebare cu privire la integritatea lor. Dar aş vrea să vă mai spun un lucru. Există norme europene. Există norme naţionale. Există hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, ale CCR, ale instanţelor naţionale, care spun că niciodată nu trebuie confundat profesionistul dreptului cu persoana pe care o apără.
Responsabilitatea mea se opreşte la a utiliza mijloace legale şi în limitele legii pentru a apăra o persoană. Răspunderea dânsului va fi în faţa judecătorului care va stabili dacă a greşit sau nu. Nu procurorul care doar acuză, ci judecătorul care condamnă, stabileşte dacă o persoană a greşit sau nu.
Credeţi-mă, sunt perfect capabil să înţeleg că în postura de ministru al Justiţiei am responsabilitatea, în limitele funcţiei mele, pentru sistemul judiciar şi pentru ceea ce fac eu. Exclus să se pună problema vreodată să fie favorizată vreo persoană.
Reporter: Cât a contribuit doamna Olguţa Vasilescu la numirea dumneavoastră? Când aţi aflat, de exemplu, că sunteţi propus? Aţi aflat ieri după amiază?
Radu Marinescu: Repet, a fost o propunere care a fost făcută de către conducerea Centrală a PSD.
Reporter: Când aţi aflat că sunteţi propus? Cine v-a propus?
Radu Marinescu: Nu aş vrea să dezvălui chestiuni din mecanismul intern evident şi nu aş vrea să intru în detaliile, nu pot să intru în detaliile mecanismului intern al partidului.
Reporter: Marcel Ciolacu spunea că nu vă cunoaşte.
Radu Marinescu: Va trebui să-l întrebaţi pe domnul Ciolacu. Dar vreau să răspund la această chestiune legată de doamna Vasilescu. Este primarul municipiului Craiova. Eu am fost consilier local în municipiul Craiova timp de două mandate. O cunosc foarte bine pe doamna primar. Nu suntem în relaţii de rudenie, afinitate sau de altă natură. O respect.
Reporter: Sunteţi în relaţii de prietenie? Am văzut că aveţi poze multe pe Facebook cu doamna Olguţa Vasilescu.
Radu Marinescu: Tocmai ce v-am spus că am fost consilier local timp de două mandate şi vă închipuiţi că ne întâlneam destul de des în această calitate. Am fost şi avocat al dânsei. Repet, încă o dată, vă rog foarte sincer să nu confundăm niciodată poziţia avocatului de profesionist al dreptului. Eu respect foarte mult avocaţii, cred că sunt foarte importanţi pentru societatea noastră.
Nu cred că ne-am dorit niciodată să existe doar acuzare şi niciodată apărare. Dar, dincolo de această calitate de avocat în anumite procese şi de consilier, nu am o altă relaţie.
Reporter: În legătură cu atribuţiile dumneavoastră, cred că este foarte important să ne lămuriţi dacă dumneavoastră consideraţi că justiţia merge bine în momentul de faţă, că DNA îşi face treaba cum ar trebui în momentul de faţă, sau că ar trebui o accelerare, pentru că sunt mulţi cei care spun că nu se mai întâmplă nimic cu mari dosare.
Radu Marinescu: Am spus în audierea mea din faţa comisiilor şi o spun şi în faţa dumneavoastră. Există un principiu fundamental, potrivit căruia justiţia nu trebuie doar să fie făcută, ci trebuie ca cetăţeanul să vadă că se face. Adică cetăţeanul trebuie să aibă încredere în actul de justiţie.
Poate ca o parte din această încredere s-a pierdut. Rolul nostru, instituţional şi în limitele legi, este să recuperăm această încredere. Adică să ajutăm sistemul judiciar, prin cooperare, prin normele pe care le emite Parlamentul la proiectele pe care le promovează Guvernul, prin dialog, prin toate resursele pe care le avem, pentru ca sistemul judiciar să recâştige încrederea cetăţenilor şi să funcţioneze în normalitate.
Reporter: Apropo de încrederea în actul de justiţie, domnule ministru. Nu cumva încrederea în actul de justiţie s-a pierdut din cauza controlului politic asupra justiţiei?
Radu Marinescu: Am spus că justiţia funcţionează. Am spus că dacă au existat anumite segmente ale pierderii încrederii cetăţenilor, avem responsabilitatea să recuperăm. Şi cred că tocmai ce v-am spus, că justiţia nu trebuie doar să funcţioneze, ci trebuie să câştige încrederea tuturor.
Reporter: Consideraţi că până acum justiţia nu a fost independentă?
Radu Marinescu: Am spus că independenţa justiţiei trebuie respectată, trebuie întărită, trebuie asigurată.
Reporter: Domnule ministru, în acest moment în asta consideraţi că justiţia este controlată politic în România?
Radu Marinescu: Sunt convins că nu este controlată politic. Sunt convins că nu trebuie să existe niciun fel de ingerinţă politică şi, personal, în calitate de ministru, voi încerca, în limita atribuţiilor poziţiei mele, să mă asigur că nu există o ingerinţă politică.