Ciolacu îşi "rupe cămaşa" de pe el: Adevărul e că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. Fix ca în comunism

(De la st spre dr) Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor (Captură video)
Andrei Pricopie
23.12.2024

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a transmis, în discursul susţinut în faţa Parlamentului unde se dezbătea validarea noului Guvern PSD-PNL-UDMR, că trebuie "să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcţionarului public".

"În prezent, funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei. Aşa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară, indiferent dacă îţi faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Şi cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajaţii la stat. După 35 de ani de la Revoluţie, percepţia publică şi, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un şef de instituţie. Fix ca în comunism", a declarat Marcel Ciolacu.

Viitorul premier susţine că va lua măsuri pentru a rezolva această problemă.

"Trebuie să stopăm această situaţie. Şi vă propun să facem asta prin a renunţa să facem angajări la nivelul fiecărei instituţii, şi să organizăm o selecţie a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naţionale, în funcţie de specific şi repartizarea, în funcţie de notă. Putem face această mare selecţie naţională la nivelul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD", a adăugat Marcel Ciolacu.

"Angajaţii la stat trebuie să îşi justifice activitatea"

"Nu poţi clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă şi recunoaştere socială.

De aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică şi socială a comunităţii. Şi să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia şi, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public! Cetăţeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca şi statul să îşi facă corect treaba faţă de cetăţean.

Şi voi da un exemplu, cu riscul de a supăra anumite categorii, cum ar fi magistraţii.

Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curţii Constituţionale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! Nu am niciun drept ca persoană publică comentez o decizie a CCR. Orice decizie trebuie pusă în aplicare. Dar, o asemenea decizie produce tocmai frustrare şi inechitate faţă de restul cetăţenilor!

De aceea, acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de aşa ceva. Şi de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primeşte nu ştiu cine în plus la salariu, ci de cât câştigi în funcţie de cât munceşti. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.

Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanţa, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.

Acesta trebuie să fie etalonul. Angajaţii la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafenele şi meniul de la bufet nu înseamnă performanţă.

Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect şi, mai ales, este foarte corect", a afirmat Marcel Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor