Gruia Stoica: S-ar putea să nu mai vreau să particip la licitaţii

Omul de afaceri Gruia Stoica.
Omul de afaceri Gruia Stoica. (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.08.2013

Omul de afaceri Gruia Stoica, aflat în competiţie cu mari companii străine pentru privatizarea operatorilor feroviari de marfă din Grecia, Croaţia şi Bulgaria, susţine că publicitatea negativă din România l-ar putea determina să renunţe la licitaţii.

“Nu cred că trebuie să mai vorbim de Train OSE (Grecia), că dacă se continuă campania asta de presă în care sunt executat pe televizor, nu cred că mai trebuie să discutăm de niciuna, nici de Train OSE din Grecia, nici de Croaţia. A avut grijă presa din România să transmită miniştrilor din fiecare ţară ce fac eu şi ce infractor sunt eu. Ei mi-au răspuns că ştiu că sunt pure speculaţii. Dar mi-este teamă de mine. Mi-e teamă dacă mai vreau sau dacă nu mai vreau să continui. Nu vreau să fiu supus la un nou val de artilerie”, a declarat Gruia Stoica pentru Agenţia de presă r/News.

La privatizarea Train OSE vor mai participa, printre alţii, un consorţiu format din Căile Ferate Ruse (RZD) şi Societatea Căilor Ferate din Franţa (SNCF), dar şi COSCO (China Ocean Shipping Company), cel mai mare furnizor de servicii de logistică şi shipping din China.

“În septembrie vor începe discuţiile. Sunt interesaţi ruşii, francezii, COSCO din China şi eu, un amărât dintr-o ţară amărâtă, mă duc să mă lupt cu ăştia. Şi nu ai nicio susţinere morală”, spune Stoica.

În Croaţia, Feroviara, o companie care face parte din grupul românesc Grampet, deţinut de omul de afaceri român Gruia Stoica a fost declarată câştigătoarea licitaţiei de privatizare a companiei HZ Cargo. Pentru vânzarea a 75% din acţiunile companiei, statul croat a primit oferte din partea firmelor AWT (Cehia), Rail Cargo Austria şi Feroviara.

“HZ Cargo este o societate foarte bună. Sunt mult mai mulţumit decât în România, decât de CFR marfă, din toate punctele de vedere. Planurile sunt să devenim lideri zonali pe culoarul 10. Când se termină vacanţa mergem acolo. O să fim invitaţi în septembrie să analizăm contractul”, a declarat Gruia Stoica pentru Agenţia de presă r/News.

Guvernul croat a cerut cumpărătorului să preia garanţiile de credit ale Ministerului de Finanţe, în valoare de 600 de milioane de kuna, să plătească imediat la bugetul de stat 210-230 de milioane de kuna, să bage în fondul de investiţii al companiei încă 150 de milioane de kuna şi alte 70 de milioane de kuna să fie distribuite către lichidităţile curente şi plata salariilor. Valoarea a 75% dintre acţiunile companiei a fost stabilită la 1,1 miliarde de kuna (145 de milioane de euro).

Finanţarea pentru preluarea transportatorului din Croaţia va fi contractată de la eximbank.
Grupul controlat de Gruia Stoica a participat şi la privatizarea transportatorului feroviar de marfă din Bulgaria. A ajuns până la depunerea ofertei, însă procesul a fost suspendat de Guvernul de la Sofia.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor