FMI: Privatizarea CFR Marfă să se desfăşoare „aşa cum trebuie”

Transporturi feroviare, locomotivă diesel electrică, Grup Feroviar Român (GFR) (Epoch Times România)
Epoch Times România
02.08.2013

Privatizarea CFR Marfă este unul dintre angajamentele asumate de Guvern încă din acordul precedent. Termenul pentru privatizare era iunie 2013. Noul termen – septembrie 2013, prevăzut în timpul negocierilor din ultimele două săptămâni, a fost stabilit după ce, pe 20 iunie, licitaţia a fost adjudecată de Grup Feroviar Român.

FMI lasă procesul de privatizare a CFR Marfă să se deruleze “aşa cum trebuie” şi aşteaptă finalizarea privatizării, care a reprezentat un punct important în acordul precedent al instituţiei cu autorităţile române, a declarat miercuri şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

Întrebată cum apreciază impasul în care se află procedura de privatizare a CFR Marfă din cauza neînţelegerilor dintre premier şi preşedintele României, şefa misiunii FMI a spus că nu ştie ce ar putea “specula” în acest moment, punctând că privatizarea companiei de stat a reprezentat un punct important în programul anterior dintre Guvern şi instituţiile financiare internaţionale.

“În mod clar, acesta a fost un punct important în programul anterior, dar la acest moment nu ştiu ce aş putea să speculez. Noi presupunem că privatizarea va merge înainte aşa cum s-a anunţat, vom lăsa procesul să se deruleze aşa cum trebuie şi aşteptăm şi noi să vedem finalizarea acestei privatizări la CFR Marfă”, a afirmat Schaechter la finalul misiunii FMI.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 de milioane lei plus 1,5 milioane de euro investiţii de mediu.

Preşedintele şi premierul au o dispută privind privatizarea CFR Marfă. Traian Băsescu a solicitat ca Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar prim-ministrul a plasat decizia la CSAT, reunit vineri, 2 august, ora 11.00.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei. Dar compania are deja o echipă de management privat, condusă de directorul general Dragoş Alexandru Drăghici, iar restructurarea a fost deja anunţată.

Ponta a declarat recent că viitorul acord preventiv cu FMI va include şi o prevedere legată de privatizarea CFR Marfă, care este foarte bună pentru România, dar foarte proastă pentru “toţi cei care se bucură la lucruri mici”. Cei care au participat la negocierile cu FMI din partea Guvernului au declarat că nu ştiu la ce se referă premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor