Băsescu despre Stoica: "Şi acum sunt sceptic că va găsi banii"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
05.08.2013

Într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni luni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este în continuare sceptic că patronul GFR, Gruia Stoica, va avea banii necesari să cumpere CFR Marfă.

„Şi acum sunt sceptic că va găsi banii. Însă blocarea procesului de către Guvern îi va da domnului Stoica toate motivele să spună că omul, oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână, semnat, nu îl ia în seamă nicio bancă în mod serios. (…) Eu îi urez succes!”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a reiterat că acţiunile Guvernului sprijină investitorul pentru a explica imposibilitatea de a găsi banii necesari pentru CFR Marfă.

„Deci, dincolo de faptul cunoscut că ar avea probleme, Guvernul îi creează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani, pentru că nu avea contractul. Aici e eroarea pe care, după părerea mea, o face Guvernul”, a declarat Băsescu.

„La un moment dat s-a spus public că poate eu am alte informaţii decât Guvernul…Nu, n-am niciun fel de altă informaţie, şi în CSAT am cerut tuturor structurilor de informaţii, (…) să verifice dacă au transmis aceleaşi informaţii şi la Preşedinţie şi la Guvern. Toate structurile au confirmat că s-au distribuit tuturor acele informaţii. (…) Toate documentele pe care eu le-am primit legate de CFR Marfă, aveau marcat «s-a transmis şi la prim-ministru; s-a transmis şi la ministrul Transporturilor»”, a afirmat Băsescu referitor la informaţiile pe care el le are în legătură cu privatizarea.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat luni că dacă privatizarea CFR Marfă ar fi fost în responsabilitatea sa, de mult ar fi luat decizii. El a notat că "CFR Marfă nu se plimba între palate, este garat la Palatul Victoria şi se pare că locomotiva nu mai are energie".

"Aş vrea să fac precizarea că în politică şi în funcţiile cele mai înalte în stat cel mai bun lucru este asumarea şi nu fuga de răspundere. Mie îmi pare rău ca şi presa văzând această plimbare, încercare de plimbare a responsabilităţii către CSAT a ajuns în unele momente la concluzia «CFR-ul, plimbat între palate». Nu, eu nu pot să-l cazez la Cotroceni, CFR Marfă ... nu am un depou. Ele aparţin Guvernului şi nu există în atribuţiunile CSAT aprobarea de privatizări. Vă asigur că, dacă ar fi fost în responsabilitatea mea, de mult luăm decizii", a spus Traian Băsescu, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Potrivit afirmaţiilor preşedintelui Băsescu, dacă el ar fi prim-ministru, ar accelera la maximum procedurile.

"Dacă aş fi prim-ministru aş accelera procedurile la maxim. Pentru că ori am şansa să încasez cei 202 milioane de euro şi în acelaşi timp am şansa să negociez în contract respectarea condiţiilor de modernizare a companiei, care sunt în strategia pe care Guvernul şi-a asumat-o şi aş impune un grafic de modernizare de achiziţie de locomotive noi, de vagoane noi, de vagoane moderne. (...) Ori, dacă cel care câştigat, GFR, câştigătorul licitaţiei nu vine cu banii şi nu accepta condiţiile din strategia de privatizare, Guvernul poate să reia liniştit procedura de privatizare, aşa cum ea este şi înscrisă în proiectul de acord cu Fondul", a menţionat el.

"CFR Marfă nu se plimbă între palate, CFR Marfă e parcat, e garat la Palatul Victoria şi se pare că locomotiva nu mai are energie, după ce a lăudat sosirea CFR Marfă în Palatul Victoria. A lăudat privatizarea, a lăudat fostul ministru, ce e drept cam penal el, dar l-a lăudat", a mai declarat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor