Ponta îl acuză pe Băsescu: Politica preşedintelui de ură şi prigonire a oamenilor de afaceri români este ”antinaţională”
alte articole
Victor Ponta a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă că politica preşedintelui Traian Băsescu ”de ură şi de prigonire a oamenilor de afaceri români” este o politică ”antinaţională”. Premierul făcea referire la declaraţiile preşedintelui conform cărora Gruia Stoica, cel care a câştigat licitaţia de privatizare a CFR Marfă, "caută cu disperare bani la bănci" să plătească cele 200 de milioane pe care le datorează, un lucru problematic în opinia preşedintelui pentru că acesta trebuie şi să investească în modernizarea companiei.
"Cel care a câştigat la CFR Marfă caută cu disperare bani la bănci pentru a plăti valoarea la care s-a negociat. Marea mea problema este că ştiind despre câştigător că are credite pe propria companie, ştiind că trebuie să împrumute 200 de milioane, ce va face cu investiţiile? Dacă acum investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte, de unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei. E nevoie de locomotive moderne, depouri modernizate. Cheia rămâne dacă acel câştigător va putea să o modernizeze şi dacă nu cumva ca să îşi achite datoriile va tăia zeci de mii de vagoane. S-ar putea ca eu să greşesc, dar fiind vorba de o companie atât de mare, aş vrea să fiu prudent şi entuziast" declara luni Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.
Victor Ponta a a declarat că a discutat cu proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica iar acesta din urmă este dispus să semneze contractul.
"Mi-a spus un lucru pe care cred că îl ştiţi şi dvs, că declaraţiile unui preşedinte de ţară împotriva unui om de afaceri român - nu mi-l pot imagina pe preşedintele Franţei certându-se la televizor cu vreo firmă franceză - asta ţine de patologic. A spus că speră ca relaţiile sale economice obişnuite să nu fie afectate. Deocamdată am văzut că a fost bun şi a câştigat licitaţia. Această politică a preşedintelui, de ură şi de prigonire a oamenilor de afaceri români, eu o consider o politică antinaţională. Să te trezeşti cu dosar penal după nouă ani şi să te trezeşti cu un preşedinte care îşi dă cu părerea pe la televizor despre o companie importantă în România, unul dintre principalii contribuabili, e un lucru care nu se poate întâmpla în nicio ţară civilizată. Dar noi ne-am obişnuit în ultimii nouă ani cu acest comportament cel puţin iresponsabil, dacă nu cumva chiar antinaţional", a susţinut premierul.
Guvernul a aprobat hotărârea referitoare la privatizarea CFR Marfă şi a decis să trimită actul normativ spre avizare Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). CSAT a aprobat în februarie Strategia de privatizare a CFR Marfă.
Întrebat dacă au mai existat precedente de acest gen, în care Executivul să fi transmis o hotărâre spre avizarea CSAT, Victor Ponta a evocat modificarea Legii CSAT.
"În baza acelei strategii s-a aprobat o Hotărâre de Guvern şi, conform Legii privatizării, proiectul de hotărâre pentru aprobarea elementelor principale la contractul de vânzare-cumpărare. Dacă spuneţi că nu e în atribuţia preşedintelui, atunci ar trebui să tacă din gură, dacă nu e în atribuţia lui. Dacă tot vorbeşte, să-i dăm atribuţii", a precizat premierul.
"Ne-a întărit convingerea că preşedintele ştie nişte lucruri pe care noi, ceilalţi, nu le ştim. E bine să-l consultăm, ca să nu ne lase să greşim, pentru ca un preşedinte serios şi responsabil cu ţara sa nu aşteaptă la cotitură să greşească Guvernul şi după aceea să iasă. Cred că ne informează şi singurul loc în care ne întâlnim în mod oficial este CSAT", a declarat Victor Ponta.
Întrebat despre data la care ar putea fi semnat contractul, premierul a replicat că după un eventual aviz favorabil al CSAT, care speră să fie convocat în termen de 60 de zile.