Gropile pre-Stonehenge oferă indicii cu privire la venerarea soarelui în vremuri străvechi

Două gropi uriaşe descoperite lângă Stonehenge, ar fi putut face parte dintr-un traseu pe care oamenii îl foloseau în ritualurile lor solare, la solstiţiul de vară, înainte ca monumentul să fi fost construit.
Stonehenge, monument antic în partea de sud a Angliei, construit acum aproximativ 5.000 de ani (Carl Court / Getty Images)
Mimi Nguyen Ly
02.12.2011

Două gropi uriaşe descoperite lângă Stonehenge, ar fi putut face parte dintr-un traseu pe care oamenii îl foloseau în ritualurile lor solare, la solstiţiul de vară, înainte ca monumentul să fi fost construit.

Măsurând 5 metri în diametru şi cel puţin 1 metru adâncime, gropile sunt poziţionate pe traiectoria Neolithic Cursus, o incintă liniară enigmatică de 100 de metri lăţime şi 2,5 kilometri lungime, la nord de Stonehenge. O groapă se află la capătul estic, iar cealaltă la capătul vestic al clădirii.

Echipa arheologică internaţională a descoperit şi un decalaj în partea de nord a Cursus, care se poate să fi fost intrarea şi ieşirea în cursul procesiunii care urmărea calea soarelui.

"Se poate ca perimetrul Cursus să aibe un traseu bine definit pentru ghidarea procesiunilor ceremoniale care aveau loc în cea mai lungă zi a anului", informează liderul proiectului, Vince Gaffney, de la Universitatea din Birmingham, într-un comunicat de presă.

Gaffney susţine că se poate ca observatorii ceremoniei să fi stat la Piatra Heel, situată la intrarea Stonehenge, unde gropile s-ar fi aliniat cu soarele, când acesta răsărea deasupra gropii estice şi apunea deasupra celei vestice.

În gropi ar fi putut fi plasate pietre înalte, piloni de lemn sau foc pentru a marca traseul soarelui.

"Aceste descoperiri interesante indică faptul că, deşi Stonehenge a fost în ultima perioadă cel mai important monument din peisaj, se poate că acesta să nu fi fost singurul, sau cel mai important ritual, şi ca zona de la Stonehenge să fi căpătat o însemnătate sacră, la o dată mult mai timpurie", susţine Gaffney.

Dacă se măsoară mergând distanţa între două gropi, procesiunea va ajunge la jumătatea drumului exact la prânz, atunci când soarele este exact peste partea de sus a Stonehenge". (Henry Chapman)

Arheologii au stabilit că Stonehenge poate marca evenimente astronomice şi are legătură cu trecerea anotimpurilor şi, în special, cu traiectoria soarelui.

"Dacă se măsoară mergând distanţa între două gropi, procesiunea va ajunge la jumătatea drumului exact la prânz, atunci când soarele este exact peste partea de sus a Stonehenge", a relatat Henry Chapman de la Universitatea din Birmingham în comunicatul de presă.

"Acest lucru este mai mult decât o coincidenţă, indicând faptul că lungimea exactă a Cursus şi poziţionarea gropilor au o anumită semnificaţie."

Sondajul a fost condus de Centrul de Tehnologie vizuală şi spaţială (VISTA) al Universităţii din Birmingham, împreună cu Institutul Ludwig Boltzmann pentru Cercetare Arheologică şi Arheologie Virtuală de la Viena (LBI ArchPro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor