Roata Giganţilor: Structură de piatră, de 5.000 de ani vechime, rămâne un mister

Monumentul Stonehenge din Marea Britanie este probabil cea mai renumită structură antică de piatră, dar există o formaţiune în Israel pe care cercetatorii încă încearcă să o descifreze.
Rujm el-Hiri
Rujm el-Hiri (epochtimes.ru)

Numit "Roata Giganţilor" în ebraică sau “Rujm el-Hiri” în arabă, se estimează că monumentul are o vârstă asemănătoare cu cea a structurii Stonehenge, adică aproape 5.000 de ani vechime.

Structura din Israel este formată din ziduri de piatră cu înălţimi de până la 1,8 - 2,4 metri. Se crede că piatra folosită ar putea cântări aproximativ 41.000 de tone.

Configuraţia include un cerc exterior cu un diametru de aproximativ 158 de metri, care înconjoară 4 cercuri interioare. Cercurile sunt concentrice şi conectate în anumite puncte prin ziduri mai mici.

În centru se află ceea ce se crede a fi o cameră de înmormântare, cu o înălţime de 4,5 metri, fiind marcată de un monument de piatră în exterior şi de o cale de acces. Nu au fost descoperite niciun fel de rămăşiţe umane sau obiecte în această cameră, lucru care ar putea însemna că a fost prădat de hoţi.

O altă teorie privind scopul structurii este aceea că ea marchează mişcările soarelui, în special cele două solstiţii ale anului (când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuatorul ceresc).

Structura a fost descoperită în 1967.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură