O nouă teorie privind Stonehenge: Un loc antic de vânătoare?

Celebrarea festivalul păgân al"Solstiţiului de Iarnă" de la Stonehenge, în Wiltshire, în sudul Angliei, la 21 decembrie 2012. (BEN STANSALL/AFP/Getty Images)
Jack Phillips
25.04.2013

O nouă teorie privind Stonehenge: Cercetătorii au declarat miercuri că Stonehenge ar fi fost folosit timp de mii de ani ca un loc antic de ospăţ şi de vânare a bourilor.

David Jacques de la Open University din Marea Britanie a declarat pentru LiveScience că "este posibil să fi descoperit misterul de la Stonehenge - motivul pentru care monumentul este situat acolo."

El a spus că este posibil ca vânătorii să fi locuit la doar 1,6 kilometri de locul unde au fost aşezate primele pietre de la Stonehenge.

Oamenii de ştiinţă au descoperit urme de ardere, fragmente de instrumente din cremene şi oase de bour. Bourii sunt un tip de bovine sălbatice care au dispărut în 1600.

Au existat multe speculaţii cu privire la motivul ce a stat la baza construirii Stonehenge, despre care se spune că a fost ridicat acum 5000 de ani. Pietrele masive au o înălţime de circa 9 metri şi cântăresc aproximativ 25 de tone.

Oamenii de ştiinţă cred că pietrele provin dintr-o carieră aflată la 32 de km de locul unde sunt amplasate.

Echipa lui Jacques a găsit aproape 350 de oase de animale, 12 000 de unelte şi fragmente din cremene şi dovezi că în zonă au fost făcute focuri. Ei au descoperit şi un izvor antic.

"Este posibil ca primăvara să fi fost atrase acolo animale mari, aspect ce ar fi facilitat vânătoarea şi ar fi condus la asocierea zonei cu un teren sacru de vânătoare", a declarat Jacques pentru site-ul web.

Astfel de dovezi ar putea contribui la o mai bună înţelegere privind cine a construit situl, a adăugat el.

"Suntem mai aproape de a înţelege motivele pentru care au construit monumentul – totul are legătură cu strămoşii, dar aceşti strămoşi provin din timpuri mai îndepărtate decât am crezut noi anterior", a spus el.

Constatarea a avut loc tocmai când operatorii sitului au declarat că sunt în căutarea unui nou manager.

"El/ea va gestiona o echipă de peste 80 de angajaţi şi 100 de voluntari şi va fi responsabil(ă) pentru asigurarea unor servicii pentru clienţi la cele mai înalte standarde şi de prezentare a sitului", menţionează o declaraţie a English Heritage, potrivit ABC News. "Responsabilităţile includ şi supravegherea aranjamentelor pentru solstiţiile de vară şi de iarnă şi pentru adunările sezoniere."

English Heritage a spus că mai mult de un milion de turişti vin la Stonehenge în fiecare an. Numărul este programat să crească la 1,25 milioane în aproximativ cinci ani, potrivit postului de radio.

"Stonehenge este una dintre minunile lumii, un monument cu acelaşi statut iconic ca Piramidele, Taj Mahal şi Turnul Eiffel," a afirmat Tim Reeve, Director pentru Proprietăţi Istorice la English Heritage, într-o declaraţie. "Căutăm o persoană dinamică şi cu inspiraţie, care să se ocupe de milioanele de persoane care vizitează Stonehenge în fiecare an, inclusiv zecile de mii de oameni care sărbătoresc răsăritul soarelui acolo, la fiecare Solstiţiu de Vară."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor