Misterul "hieroglifelor" din Amazon, încă nerezolvat
alte articole
Amazonul, plămânii planetei care ocupă un teritoriu imens în Brazilia, nu este un mediu natural neatins cum s-a crezut o perioadă mare de timp. Mâna omului şi-a lăsat amprenta deja cu mii de ani în urmă, înlocuind bambusul cu alte specii şi arzând anumite zone, nu se ştie de ce.
Ascunse de vegetaţia densă, aflate de secole sub greutatea buruienilor, opera acestor culturi antice a rămas necunoscută până în anii 1980. De atunci au fost descoperite peste 450 de structuri misterioase, acoperind aproximativ 13.000 de metri pătraţi. Istoria acestora este puţin mai clară după un studiu publicat în această săptămână în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dar încă nu se ştie la ce au servit.
Oamenii de ştiinţă din Brazilia, Canada şi Marea Britanie care au participat la studiu au stabilit că bambusul a predominat aceste zone timp de cel puţin 6.000 de ani şi că oamenii le-au colonizat acum 4.000 de ani. Descoperirile lor sunt rezultatul unei analize chimice aprofundate a fitolitului şi a cărbunelui. Fitolitul - plante fosilizate - rămâne imprimat în sol, iar cărbunele este un indicator fiabil pentru a stabili de cât timp se practica arderea vegetaţiei.
Motivul pentru care au fost construite aceste structuri, care au o suprafaţă de 11 metri pe 13 metri, rămâne însă necunoscut. Totuşi, cercetătorii sunt siguri ce nu erau. Nu erau locuinţe, pentru că, în acest caz, săpăturile arheologice ar fi scos la iveală mai multe artefacte. De asemenea, nu erau ziduri de apărare, deoarece nu există caneluri tipice care apar în astfel de structuri.
Probabil, este vorba despre spaţii unde se efectuau ritualuri, deoarece fundaţiile acestor enclave poartă o anumită similitudine cu cele găsite în alte zone ale lumii. De exemplu, cele mai vechi părţi ale celebrului Stonehenge din Anglia, au aceeaşi structură.
Vor fi necesare mai multe studii pentru a clarifica acest aspect.
Mai multe informaţii: PNAS: Impact of pre-Columbian “geoglyph” builders on Amazonian forests