Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna, una dintre principalele cauze ale mirosului resimţit în mai multe cartiere bucureştene

Mirosul neplăcut care îi afectează pe cetăţenii din Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei şi din oraşele Chiajna şi Chitila ar avea ca principală sursă groapa de gunoi Iridex-Chiajna.
Groapa de gunoi de la Glod (arhivă 2006) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
10.08.2016

Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este una dintre sursele majore ale mirosului pe care îl reclamă peste 40% din populaţia Capitalei, a anunţat miercuri ministrul Mediului Cristiana Paşcă-Palmer, într-o conferinţă de presă susţinută după efectuarea unei serii de controale la toţi posibilii poluatori din zonă, relatează Hotnews.

"Voi face în cele ce urmează scurte declaraţii de presă pe marginea mirosului pe care îl reclamă peste 40% din populaţia Capitalei. Acest disconfort este resimţit în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală: Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei dar şi de populaţia din oraşele Chiajna şi Chitila.

Am controlat toţi posibilii generatori ai acestui miros în cartierele menţionate şi am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a şti cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată uşor, ci este un miros cu caracter discontinuu.

Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre potenţialele surse majore ale mirosului este depozitul de deşeuri IRIDEX. De aceea, o echipă a Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat o inspecţie în detaliu a întregii platforme începând cu data de 25 iulie 2016 până în 4 august anul curent. În echipa de control au fost cooptaţi inclusiv oameni din teritoriu.

Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalaţie IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Aşadar, mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşcă-Palmer.

Ministrul Mediului a mai precizat că mirosurile emanate nu afectează sănătatea populaţiei.

Reamintim că în urmă cu câteva săptămâni primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi primarul sectorului 1, Dan Tudorache, au cerut Ministerului Mediului şi Gărzii de Mediu să rezolve problema mirosului insuportabil de care cetăţenii se plâng de ani buni.

În urma controalelor, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit mai multe nereguli la rampa ecologică, iar proprietarii au fost somaţi să le remedieze în 60 de zile. În caz contrar, Garda de Mediu poate cere suspendarea autorizaţiei de mediu care practic presupune încetarea activităţii gropii de gunoi.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor