CO2 bate recordul la Polul Sud, pentru prima dată în 4 miliarde de ani
alte articole
Polul Sud a demonstrat aceeaşi tendinţă ca şi în restul lumii: o creştere neîncetată a dioxidului de carbon (CO2). Doar locaţia este printre ultimele locuri în care s-a înregistrat impactul creşterii emisiilor din consumul de combustibil fosil, principalele surse de poluare cu gaze cu efect de seră.
"Marginea emisferei sudice era ultimul loc de pe Pământ unde CO2 nu bătuse acest tip de record", a declarat Pieter Tans, cercetătorul şef al Global Greenhouse Gas Reference Network din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). "Nivelul general de CO2 nu va reveni la valori sub 400 ppm pe tot parcursul vieţii noastre şi, aproape sigur, pentru mult timp după aceea".
Pe parcursul anului, nivelurile de CO2 cresc în timpul iernii şi scad în timpul verii în emisfera nordică, atunci când plantele terestre consumă CO2 în timpul fotosintezei. Plantele captează doar o fracţiune din emisiile anuale de CO2, astfel încât, în fiecare an, de când au început observaţiile în 1958, s-a înregistrat o creştere continuă de CO2 în atmosferă: de fiecare dată mai mult decât în anul precedent.
Anul trecut, media globală de CO2 a ajuns la 399 ppm, ceea ce înseamnă că, sigur în 2016 va depăşi 400 ppm. Singura întrebare este dacă şi în cea mai mică lună a anului 2016 va rămâne peste 400 ppm.
Chiar şi rata anuală de creştere pare să fi accelerat. Rata anuală de creştere a CO2 atmosferic, măsurat de NOAA la Observatorul Mauna Loa din Hawaii, a sărit de 3,05 ppm în 2015, cea mai mare creştere, de la un an la altul, din ultimii 56 de ani de monitorizare. O parte din saltul de anul trecut a fost determinată de El Nino, încălzirea ciclică a Oceanului Pacific care produce condiţii meteorologice extreme în întreaga lume, ceea ce face ca ecosistemele terestre să genereze CO2 prin incendii forestiere, secete şi valuri de căldură.