Consilieri USB: ”Defrişările din parcuri s-au făcut fără specialişti şi sunt ilegale”

Defrişările din Parcurile Herăstrău, Cişmigiu şi Kiseleff nu s-a făcut de către specialişti, iar lucrările sunt ilegale, au arătat consilierii USB într-o conferinţă de presă. Mai mult, acestora li s-a refuzat accesul la unele documente şi avize de interes public.
Conferinţă de presă a consilierilor USB (USB)
Matei Dobrovie
14.07.2016

”Am obţinut o parte din avize de la Direcţia de Mediu, dar acestea sunt din start ilegale pentru că nu au la bază şi un aviz de la Ministerul Culturii, deoarece Herăstrău, Kiseleff şi Cişmigiu sunt zone protejate şi monumente istorice. Intervenţiile de către ADP sector 1 în Kiseleff nu s-au făcut cu specialişti. Noi nu putem spune după o poză cu o buturugă că arborele acela era mort”, a afirmat Ana Ciceală, consilier general al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB). Ea a arătat că în avizul de defrişare nu se specifică ce specii de arbori vor fi plantate în locul celor tăiaţi.

În general, nu există un plan de gestiune pentru aceste parcuri şi nici o situaţie, care să prevadă ce specii de arbori sunt şi ce boli au. Mai mult, ADP şi ALPAB nu-şi asumă faptul că fac aceste tăieri fără profesionişti.

În acest context, USB propune ca Primăria Generală a Bucureştiului să facă un audit la companiile contractate de ALPAB şi ADP pentru a vedea dacă au personal şi utilaje adecvate. De asemenea, consilierii formaţiunii consideră că lucrătorii acestora ar putea fi asistaţi şi de studenţi la Peisagistică şi Horticultură sau de asociaţiile profesionale.

Arborii tăiaţi în zona Kiseleff erau tei, pomi care au cea mai slabă rezistenţă la poluare, specie aleasă inadecvat pentru un bulevard foarte circulat. Inadecvarea speciilor la condiţiile de habitat face şi ca înlocuirea arborilor să fie foarte frecventă şi implicit costisitoare pentru primării. Ana Ciceală a amintit de raportul Curţii de Conturi dat publicităţii la începutul acestui an care semnala că, primăriile din Bucureşti au cheltuit în perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. USB va solicita toate documentele legate de cheltuirea acestei sume, caiete de sarcini, contracte, acte adiţionale.

”Dacă sunt intervenţii de urgenţă, specialiştii pot face o evaluare a situaţiei arborilor din care au căzut crengi şi să recomande măsuri care pot fi luate pentru regenerare şi întreţinere”, a concluzionat Ana Ciceală.

”Betoniţă”, din nou în acţiune

Pe de altă parte, Liviu Mălureanu, consilier local USB sector 3, a arătat că în sectorul 3 are loc un proces agresiv de betonare a unui hectar de spaţiu verde, mai ales pe Bulevardele Cămil Ressu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi şi Lucreţiu Pătrăşcanu. ”Este vorba despre spaţii din spatele blocurilor, dar şi despre parcuri. Se betonează copacii la rădăcină şi se lasă doar un spaţiu foarte mic în jurul lor. Aceşti copaci de 30-40 de ani se vor usca pentru că sunt agresaţi la rădăcină şi pe scoarţa copacului. Mai mult, este construit un trotuar paralel cu copaci pe el. Aceste lucrări sunt ilegale. Am chemat Poliţia locală şi au constatat că nu există avize şi niciun document pentru aceste lucrări, dar au plecat şi n-au făcut nimic”, a precizat el.

USB a făcut apel la Garda de Mediu, dar chiar după ce companiile respective au primit două amenzi în valoare de 10.000, respectiv 20.000 de RON, lucrările ilegale au fost continuate şi se desfăşoară şi-n prezent.

”Noi am depus sesizări pentru a vedea în baza căror documente se fac acele lucrări, dar există o rezistenţă. Ei au obligaţia să ne dea aceste documente în maximum 10 zile, în calitate de consilieri generali, dar nici până în ziua de astăzi n-am primit aceste documente”, a concluzionat Mălureanu.

USB a făcut apel la Garda de Mediu, dar chiar după ce companiile respective au primit două amenzi în valoare de 10.000, respectiv 20.000 de RON, lucrările ilegale au fost continuate şi se desfăşoară şi-n prezent.

Informaţii publice, la secret

Şi consilierul general USB Alexandru Gâdiuţă a arătat că formaţiune din care face parte a făcut o solicitare de informaţii către Direcţia de Mediu din Primăria Generală privind defrişările, dar consilierilor li s-a refuzat accesul la un dosar privind avizele pentru că nu a dorit să semneze un proces verbal prin care se angajau să nu facă publice informaţiile (de interes public!). Aceştia au fost plimbaţi zile în şir între Direcţia de Mediu şi Departamentul Juridic, refuzându-li-se accesul la date cu caracter public.

”Este o problemă de sistem. Este inadmisibil ca noi în momentul acesta să nu avem un Registru funcţional al spaţiilor verzi şi să avem o Direcţie de Mediu care să nu ştie ce gestionează. La fel de inadmisibil este ca un consilier general să nu aibă acces la actele PGMB. O să propunem o hotărâre de Consiliu care să le facă mai greu să refuze să dea aceste acte. Vom acţiona în contencios administrativ şi vom merge cu executorul judecătoresc şi vom face şi plângeri penale dacă va fi nevoie”, a explicat şi Nicuşor Dan.

"Trebuie să observăm că nu avem absolut niciun plan în ceea ce priveşte gestiunea copacilor din Bucureşti. Tot ce s-a făcut până acum s-a făcut într-o manieră populistă şi heirupistă. După orice furtună în care au căzut crengi pe maşini sau pe oameni, s-au trimis oameni în teren care au tăiat în neştire, au toaletat, după cum li s-a părut unora sau altora. Trebuie spus că în lumea de specialitate nu există conceptul de toaletare. Dacă e cazul, se îndepărtează ramurile uscate, când se sesizează. Dar în rest copacul e un organism viu, în cazul căruia nu se intervine — asta spune adresa oficială a Asociaţiei Peisagiştilor către primarul general", a adăugat liderul USB.

Nicuşor Dan a declarat că pe lista de priorităţi a USB în Consiliul General sunt completarea registrului verde cu cadastrarea tuturor spaţiilor verzi din Bucureşti şi elaborarea unui plan de gestiune a vegetaţiei, cu responsabilităţi clare. O altă prioritate este şi angajarea de personal în grupul de peisaigişti din Comisia de Mediu, creat în ianuarie, dar ale cărui posturi nu au fost scoase la concurs nici astăzi.

Întrebat de stadiul în care se află Uniunea Salvaţi România (USR), el a afirmat că ţinta este înfiinţarea câte unei filiale în fiecare judeţ şi o fuziune cu USB, pentru ca acesta să nu fie desfiinţat ca urmare a prevederii privind radierea, care duce la desfiinţarea partidelor care nu participă la două alegeri consecutive.

Pe de altă parte, liderul USB a reiterat că USB nu va face niciun fel de alianţă cu partidele vechi, dar va colabora cu partidele locale noi precum Pentru Iaşi, Partidul Oamenilor Liberi din Târgu-Mureş, Uniunea pentru Codlea şi alţi independenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor