Grevă generală de o zi în administraţia publică locală. 30.000 de funcţionari au oprit munca
alte articole
Primăriile şi instituţiile publice din subordinea acestora au activitatea paralizată marţi. Peste 30.000 de funcţionari publici sunt în grevă generală de o zi, nemulţumiţi de salarizarea deficitară din domeniu.
Reamintim că marţea trecută, sindicaliştii din administraţie au declanşat o grevă de o oră la începutul programului de lucru. Ulterior, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au avut negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuţii în urma cărora sindicaliştii susţin că nu s-a ajuns la un consens.
"Sâmbătă la ora 15.00 au început discuţiile la Ministerul Muncii. Acestea s-au încheiat la ora 22.30. Până în jurul orei 21.00 am avut redactat un acord asupra căruia am convenit pe marginea revendicărilor noastre cu termene clare de soluţionare. A ajuns înapoi în altă formă, în sensul că toate termenele de soluţionare a revendicărilor noastre, datele concrete şi alte aspecte au fost excluse din acest acord, varianta finală conţinând doar o propunere prin care Guvernul se angaja să formeze încă un grup de lucru care să analizeze posibilitatea discutării şi revendicărilor noastre, ceea ce este inacceptabil. De la 15.00 la 21.00 am convenit asupra unui lucru, iar într-o oră şi jumătate s-a schimbat totul. Nu avem nicio explicaţie de ce s-a întâmplat lucrul ăsta, mai ales că împreună cu ministrul Muncii l-am formulat. La final a venit altă formă după ce căzusem de acord", a declarat pentru Mediafax, Bogdan Şchiop, secretar general al FNSA
Potrivit legii, angajaţii din administraţia publică locală care se află în grevă sunt obligaţi să se prezinte la locul de muncă, însă aceştia nu vor asigura relaţiile cu publicul. Greva de astăzi va fi urmată, peste o săptămână, pe 19 iulie, de o grevă generală pe termen nelimitat, potrivit FNSA.
De asemenea, în faţa Primăriei Generale din Bucureşti va fi organizată şi o acţiune stradală. Protestul va începe la ora 10.00, urmând ca la acesta să ia parte şi angajaţi din primăriile de sector, relatează Realitatea.net.
Revendicările FNSA sunt: majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%, acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală