Mărturii de la Mineriadă: "Le-am spus că sunt poliţist, dar nu au încetat să mă lovească până nu m-au văzut la pământ"

Acum 26 de ani, Bucureştiul era aruncat în haos de sosirea minerilor, chemaţi de preşedintele Iliescu pentru a "apăra" ţara de "golanii" din Piaţa Universităţii. Însă, nu doar studenţii aveau să aibă parte de violenţa ortacilor.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

În faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, o mână de oameni, mai exact cinci persoane, au intrat în greva foamei, cerând pedepsirea celor vinovaţi de crimele şi distrugerea din iunie 1990, când minerii chemaţi de Ion Iliescu au năvălit în Capitală, pisând cu bătaia cam tot ce mişca. Printre greviştii foamei se numără şi Dumitru Toloampă, membru al Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din 1990-1991 (AVMR).

În '90, când s-a declanşat nebunia, Toloampă era poliţist. În urma întâlnirii cu minerii, omul a totalizat 360 de zile de spitalizare, s-a ales cu o proteză totală de şold şi acum cere, din nou, prin protestul său extrem, să se facă dreptate.

"Am fost poliţist criminalist, mă aflam de serviciu la secţia 14 sectorul 4 şi în dimineaţa de 14 iunie. Şeful de sector, Croitoru Viorel, se afla în biroul meu. Ne-a ordonat să ieşim. Fugeau nişte tineri pe strada Oiţelor, (ni s-a ordonat n.r.) să ne ducem să-i identificăm, să-i legitimăm. După unul dintre tineri atârna o bandă magnetică gen rolă cinematografică. Ştiind că în noaptea de 13- 14 a fost vandalizată televiziunea română, am crezut că fac parte din grupurile de atacatori. Când m-am aflat la circa 70-80 de metri de sediul secţiei am fost înconjurat din toate părţile de circa 40-50 de mineri şi, fără niciun motiv, am fost lovit.

Am scos legitimaţia, le-am spus cu voce tare că sunt poliţist, dar nu au încetat să oprească până nu m-au văzut la pământ. Nici după aceea nu am fost lăsat în pace cu toate intervenţiile făcute de către colegii mei. M-au dus doi de braţe şi eram lovit – aţi văzut şi în filmuleţul care s-a prezentat de multe ori pe posturi de aici din Piaţa Universităţii. Nu am fost lăsat şi lovit în continuare până m-au dus în sediul secţiei. Lovit şi din faţă şi din spate de cei care veneau", a rememorat Toloampă cele întâmplate la Mineriadă.

La 26 de ani de atunci, fostului poliţist nu i s-a făcut dreptate, ba mai mult, potrivit mărturiei sale, justiţia i-a rătăcit de trei ori acte importante din dosar.

"Justiţia română nu a făcut nimic. Mai mult decât atât, în cei 26 de ani mi-au rătăcit, cu ghilimelele de rigoare, de trei ori actele din dosar şi piesele cele mai importante. Le-am refăcut. De doi ani de zile de când s-a retrimis dosarul de la CEDO nu am fost audiat decât la cererea mea, pe 11 mai. Atunci am constatat şi lipsa actelor din dosar", declara Toloampă, hotărât să facă greva foamei până când autorităţile vor face ceva concret pentru soluţionarea dosarului Mineriadei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne