Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat
alte articole
Maşina de spălat trebuie curăţată cu regularitate şi îngrijită, astfel încât fiecare element în parte să poată funcţiona la capacitate maximă. Pentru a prelungi durata de viaţă a maşinii de spălat, trebuie să încercaţi să evitaţi o serie de greşeli frecvente în utilizarea acesteia.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Amplasarea
O greşeală dintre cele mai frecvente este amplasarea deficitară a maşinii de spălat. Fireşte, în prima fază, vina este a proprietarului, care îşi alege în funcţie de posibilităţi spaţiul destinat amplasării, însă culpa este înjumătăţită şi cu instalatorul, cel care se presupune că ar trebui să îl sfătuiască cât mai bine în acest caz. O astfel de amplasare defectuoasă poate conduce către o funcţionare zgomotoasă a maşinii de spălat, la o destabilizare a acesteia şi chiar către grave deteriorări ale cuvei.
Este necesar ca maşina să fie aşezată pe o suprafaţă cât mai plană. Atunci când se zdruncină excesiv, mai ales când ajunge la ciclul de stoarcere, anumite piese sau părţi se vor defecta sau se vor uza mai repede decât este cazul. Astfel că este necesară reechilibrarea maşinii de spălat printr-o amplasare cât mai corectă pe o suprafaţă plană, diferenţele de planeitate putând fi rezolvate prin reglajul picioruşelor.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Umplerea cuvei până la refuz
Maşina de spălat nu trebuie umplută până la refuz cu haine, altfel cuva se va balansa violent la fiecare utilizare, iar asta va face să se uzeze sau să se strice mult mai repede. Maşinile de spălat moderne sunt dotate cu senzori de încărcare care la o încărcare prea mică sau prea mare vor interpreta acest fapt ca pe un potenţial risc. Învârtirea ar putea provoca o deplasare a maşinii de spălat din locul în care este instalată, rulmenţii vor fi supuşi unei sarcini prea mari şi ar putea ceda, cuva s-ar învârti nenatural şi axul s-ar putea îndoi.
Este recomandat ca hainele să fie distribuite cât mai uniform în interiorul cuvei, nu înghesuite într-o parte sau alta.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Detergentul
Este recomandat să puneţi între 50 şi 80 ml de detergent praf în compartimentul de detergent. Folosirea în exces va duce la formarea unei pelicule peste ţesătură, care va împiedica rufele să fie bine spălate. De aceea, cel mai bine este să aveţi un recipient special pentru dozare, cu care să măsuraţi cantitatea de detergent care trebuie pusă în maşina de spălat. Acest compartiment trebuie curăţat periodic pentru a evita întărirea detergentului nedizolvat.
Nu uitaţi să folosiţi un produs anticalcar, mai ales dacă locuiţi într-o zonă în care apa are o duritate mai mare.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Sterilizarea
În general oamenii s-au obişnuit să spele toate rufele la 30 de grade şi cu detergenţi lichizi şi astfel interiorul rezervorului de apă se formează depuneri de reziduuri unde se acumulează colonii de bacterii care provoacă acele mirosuri neplăcute. Recomandarea specialiştilor este că la un anumit număr de spălări cu apă rece să fie făcut şi un ciclu de spălare cu apă fierbinte pentru a distruge aceste bacterii.
Lenjeria de pat şi lenjeria intimă, dar şi şosetele, trebuie spălate separat de bluze, tricouri şi prosoape de bucătărie, mai ales dacă folosiţi temperaturile mici. O apreciere a microbilor realizată pentru a evalua riscul asociat de haine arată că o cantitate de 0,1 grame (10.000 de organisme vii) de materie fecală se află într-o pereche de boxeri consideraţi spălaţi şi curaţi. Piesele care sunt cele mai dispuse la contaminare cu agenţi patogeni sunt cele care intră în contact direct cu pielea – lenjerie intimă, prosoape şi lenjerie de pat.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Neînchiderea robinetului de alimentare.
O altă greşeală, destul de frecventă, este cea a neînchiderii robinetului de alimentare. Acesta în mod normal trebuie să stea în permanenţă închis, singura excepţie făcând-o doar momentele în care maşina de spălat este în funcţiune. Acest aspect este foarte important, deoarece acel robinet asigură alimentarea cu apă a maşinii şi, în cazul unor fluctuaţii de presiune sau la o presiune bruscă mai mare a apei, aceasta poate crea anumite defecţiuni.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Folosirea pe post de depozit
Stocarea obiectelor pe maşina de spălat se încadrează între cele mai cunoscute greşeli de utilizare. Din considerente de spaţiu, sau mai bine zis din lipsa lui, tot mai multe persoane depozitează foarte multe lucruri pe maşina de spălat. Aceste, în urma vibraţiilor maşinii de spălat pot cădea pe suprafaţa maşinii, distrugând-o atât din punct de vedere estetic cât şi structural.
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. Sfaturi utile
Neîngrijirea la timp a componentelor maşinii de spălat poate conduce în timp la depunerea calcarului, substanţă foarte dăunătoare mai ales în cazul componentelor metalice de tipul rezistenţelor. Maşina de spălat trebuie curăţată cu regularitate şi îngrijită, astfel încât fiecare element în parte să poată funcţiona la capacitate maximă.
Nu închideţi uşa maşinii imediat după ce aţi terminat de spălat, permiteţi aerului să intre şi să reducă numărul bacteriilor, prin uscarea interiorului.
Maşina de spălat, cu tot cu mânere, butoane, uşă şi compartimente, trebuie spălată regulat, mai ales după ce aţi folosit-o pentru a spăla lucruri foarte murdare.
Se recomandă să faceţi pauză între spălări pentru a se răci componentele. Periodic trebuie să curăţaţi filtru de scame (dacă maşina este prevăzută), sita de la furtunul de alimentare cu apă şi sertarul de detergent.