Dosarul uriaşelor retrocedări de păduri, pe rolul Instanţei

Înalta Curte are programat, marţi, un nou termen în dosarul avându-l ca inculpat pe fosta "eminenţă" a PSD, Viorel Hrebenciuc.
Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Magistraţii Înaltei Curţi vor judeca marţi un termen în dosarul uriaşelor retrocedări de păduri, dosar avându-i ca protagonişti pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc şi pe fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, pe fostul ministru Tudor Chiuariu şi pe fostul deputat Ioan Adam, relatează Hotnews.

La termenul anterior, din 12 octombrie, cei doi Hrebenciuc şi fostul deputat PSD Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, cerând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Viorel Hrebenciuc a povestit în faţa judecătorilor că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, fosta "eminenţă cenuşie" a PSD, cum i se mai spunea lui Hrebenciuc, urmă sa primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Magistraţii au decis ca solicitările celor trei să fie judecate prin procedură simplificată la finalul procesului.

Reamintim că Viorel Hrebenciuc este acuzat în dosarul retrocedărilor de păduri de infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, constând în cazul de faţă în 43.000 de hectare de pădure.

Pe lângă Viorel Hrebenciuc au fost trimişi în judecată si fiul acestuia, Andrei, precum si fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiar a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand András Ordog, de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

În acelaşi dosar a apărut şi numele socrului lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu. În referatul cu propunerea de arestare preventivă depus la Curtea Supremă prin care DNA a cerut arestarea unor inculpaţi din dosar, au fost incluse stenograme care ar demonstra complicitatea Sârbu - Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale. Potrivit stenogramelor, Ilie Sârbu a fost folosit "să-l calce pe cap" pe directorul Romsilva.

Expresia"să-l calce pe cap" a fost folosită de Viorel Hrebenciuc în cadrul unei discuţii cu Dan Costin Bengescu despre acţiunile care urmau să fie întreprinse în viitorul apropiat pentru a-l determina pe directorul Romsilva să execute ordinele grupului infracţional şi apare în una din stenogramele DNA: "Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap...? (pe directorul Romsilva n.r.)" l-a întreabat Hrebenciuc pe unul din inculpaţii din dosar.

Dosarul retrocedărilor de păduri

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.