Greenspan: Ieşirea elenilor din zona euro ar putea duce la prăbuşirea acesteia

Ieşirea Greciei din zona euro este inevitabilă, a declarat duminică Alan Greenspan, un fost preşedinte al Rezervelor Federale americane, într-un interviu la BBC News. Greenspan prezice că încercarea noului guvern grec de a renegocia termenii programului de asistenţă financiara al ţării va fi soluţionată doar prin ieşirea Greciei din zonă euro, un scenariu care va creşte riscul pentru o ruptură mult mai mare în cadrul uniunii economice.
Alan Greenspan, fost preşedinte al Rezervei Federale americane. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.02.2015

Ieşirea Greciei din zona euro este inevitabilă, a declarat duminică Alan Greenspan, un fost preşedinte al Rezervei Federale americane, într-un interviu la BBC News. Greenspan prezice că încercarea noului guvern grec de a renegocia termenii programului de asistenţă financiară al ţării va fi soluţionată doar prin ieşirea Greciei din zona euro, un scenariu care va creşte riscul pentru o ruptură mult mai mare în cadrul uniunii economice.

“Cred că Grecia va ieşi în cele din urmă. Este doar o chestiune de timp înainte ca toată lumea să recunoască că plecarea [Greciei] este cea mai bună strategie”, a spus el pentru BBC News. “Problema este că nu există o modalitate ca zona euro să continue să existe decât atunci când toţi membrii acestei zone devin integraţi din punct de vedere politic – de fapt, nici dacă se integrează doar fiscal tot nu ar merge”.

Noul premier grec Alexis Tsipras a indicat duminică că guvernul său respinge planul de salvare financiară al Greciei care a fost propus de aşa zisa troikă – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – în baza căruia ţara este forţată să aplice o serie de măsuri dure de austeritate care au înfuriat în ultimii ani poporul grec.

În plus, Tsipras a declarat că guvernul sau nu va prelungi acest program, care expiră în 28 februarie.

Grecia a fost la un pas de faliment în 2010 şi a supravieţuit doar datorită pachetelor internaţionale de salvare, primind împrumuturi internaţionale în valoare de 240 miliarde de euro.

Tsipras şi ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis au petrecut săptămâna trecută întâlnindu-se cu omologii lor europeni pentru a-i convinge pe aceştia că anularea măsurilor de austeritate va face mult mai mult bine recuperării economice a Greciei decât tăierile bugetare şi salariale, dar mesajul lor nu a fost primit pozitiv de unii lideri, a raportat publicaţia The Guardian.

De fapt, în cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble a accentuat insistenţa guvernului său ca Atena să respecte agenda propusă de troikă.

Este mai mult ca sigur că Germania şi alţi creditori europeni nu vor dori să pună la bătaie alte împrumuturi pentru a ajuta financiar Grecia, conform lui Greenspan, care a manifestat în trecut un oarecare scepticism în legătură cu viabilitatea uniunii monetare europene.

Greenspan a avertizat în interviul său de duminică la BBC News că eforturile depuse de UE pentru a ţine unite cele 19 ţări ale zonei euro nu vor avea efectul scontat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor