Kammenos reasigură NATO în privinţa legăturilor Greciei cu Rusia


Ministrul grec al apărării Panos Kammenos.
Ministrul grec al apărării Panos Kammenos. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.02.2015

Noul guvern elen rămâne dedicat rolului său în NATO în ciuda legăturilor apropiate dintre Grecia şi Rusia, care au îngrijorat aliaţii, a declarat miercuri pentru AFP ministrul grec al apărării Panos Kammenos.

Luând cuvântul la prima sa întâlnire cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi în ajunul unei întâlniri a miniştrilor de apărare ai Alianţei, Kammenos a micşorat temerile că Atena va adopta o poziţie relaxată asupra Rusiei avînd în vedere criza din Ucraina.

“Vom continua cooperarea noastră la un nivel politic dar şi unul militar”, a declarat Kammenos într-un interviu la sediul NATO din Bruxelles.

Un oficial al NATO a declarat că Stoltenberg a mulţumit Greciei pentru angajamentul său continuu în Alianţă.

Victoria partidului Syriza al premierului Alexis Tsipras în alegerile din 25 ianuarie a tras un semnal de alarmă în capitalele occidentale datorită relaţiilor apropiate ale acestui partid cu Moscova, conform Naharnet.

Syriza a susţinut anterior retragerea Greciei din alianţa militară de 28 de state, iar Tsipras a vizitat Moscova şi s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali ruşi în mai 2014, la doar două luni după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Au existat noi temeri când Tsipras a protestat săptămâna trecută împotriva unei declaraţii UE care a ameninţat cu sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită crizei din Ucraina.

Întrebat în legătură cu aceste temeri, Kammenos a răspuns: “Am văzut astfel de rapoarte în zilele recente peste tot în lume, dar Grecia va continua să fie o membră a Europei şi a NATO – acest lucru este sigur.”

Totuşi, Kammenos a insistat că Grecia îşi va păstra şi legăturile cu Rusia.

“Bineînţeles, Grecia are legături politice cu Rusia. Aceste relaţii nu sunt tăinuite, sunt relaţii deschise şi vom continua să avem aceste relaţii”, a susţinut Kammenos, adăugând că aceste relaţii se întind şi în sectorul comercial sau chiar militar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor