Grecia neagă că ar dori să obţină ajutor financiar din Rusia

Grecia a respins speculaţiile că urmăreşte să obţină ajutor financiar din partea Rusiei, susţinând că Atena se află în discuţii cu aliaţii săi europeni pentru a ajunge la o nouă înţelegere asupra datoriei sale.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.02.2015

Grecia a respins speculaţiile că urmăreşte să obţină ajutor financiar din partea Rusiei, susţinând că Atena se află în discuţii cu aliaţii săi europeni pentru a ajunge la o nouă înţelegere asupra datoriei sale.

“Ne aflăm în cadrul unor negocieri substanţiale cu partenerii noştri din Europa şi cu cei care ne-au împrumutat bani. Avem obligaţii faţă de ei”, a declarat Alexis Tsipras la o conferinţă de presă desfăşurată luni în Cipru, în timpul primei sale vizite externe ca şi premier al Greciei.

Fiind întrebat dacă Atena doreşte să obţină ajutor din partea Moscovei, Tsipras a declarat pe moment nu se pune această problemă.

Grecia urmăreşte să obţină un nou aranjament cu aşa zisa troikă a creditorilor – Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) – privind datoria sa externă imensă.

Tsipras, totuşi, a declarat că guvernul sau nu va mai colabora cu troika şi că doreşte să negocieze direct cu creditorii.

Între timp, Germania a declarat că Europa va continua să susţină Grecia dacă noul guvern implementează măsurile de austeritate prevăzute de programul de salvare financiara a ţării ce a fost stabilit de creditorii internaţionali.

De asemenea, luni, Atena a primit un semnal pozitiv din partea Uniunii Europene când un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat faptul că Juncker susţine o schimbare a misiunii desfăşurate de troikă.

Planuri de privatizare suspendate

Săptămâna trecută, Tsipras a provocat creditorii internaţionali ai Greciei prin suspendarea unor planuri de privatizare asupra cărora s-a căzut de acord în cadrul programului de salvare financiară în valoare de 240 de miliarde de euro.

În timpul întâlnirii sale cu membrii cabinetului, premierul grec a declarat că ei nu îşi pot dezamăgi alegătorii deja afectaţi de o scădere a standardelor de viaţă – cauzată de măsurile de austeritate.

Grecia se bazează pe împrumuturi internaţionale din 2010. În schimbul acestora, Atena a implementat programe dure de austeritate care au generat mari nemulţumiri în sânul populaţiei ţării.

Măsurile au forţat oamenii să îndure creşteri multiple ale taxelor, alături de reduceri ale pensiilor şi salariilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor