Grecia nu intenţionează să coopereze cu “troika”

Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stângă Syriza
Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stângă Syriza (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Noul guvern de stânga din Atena a început vineri negocierile cu partenerii săi europeni asupra pachetului său de salvare financiară, respingând extinderea aşteptată a programului, precum şi pe inspectorii internaţionali trimişi să supravegheze programul.

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis s-a întâlnit în Atena cu Jeroen Dijsselbloem, şeful grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup), pentru discuţii în legătură cu ţelurile noului guvern grec, susţine Irish Times.

Dar întâlnirea care a durat o oră nu a micşorat distanţa creată între guvernul premierului Alexis Tsipras şi partenerii europeni, care au insistat că Grecia trebuie să îşi respecte obligaţiile prevăzute de programul de salvare financiara în valoare de 240 de miliarde de euro.

“Refuzăm să lucrăm cu comisia tripartită, care nici măcar nu este recunoscută de Parlamentul European”, a declarat presei Varoufakis, după întâlnire.

La rândul său, Dijsselbloem a declarat după întâlnire că “a ignora acordurile nu este cea mai bună cale de urmat” pentru Grecia, cerându-i “să-şi definească poziţia pentru a merge mai departe.”

Întâlnirea cu Dijsselbloem este prima dintr-o serie de întâlniri planificate de Varoufakis, care va călători săptămâna viitoare la Londra, Paris şi Roma pentru a primi sprijin.

Tsipras, care va efectua luni prima sa vizita oficială în calitate de premier în Cipru, se va duce de asemenea marţi şi la Roma pentru a se întâlni cu premierul italian Matteo Renzi, una dintre principalele voci din Europa împotriva măsurilor stricte de austeritate.

Dar Tsipras a declarat că Grecia nu are nicio intenţie de a coopera cu misiunea trimisă de troika creditorilor – Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – şi nu va urmări o prelungire a termenului limită din 28 februarie cu creditorii din zona euro.

“Aceasta platformă ne-a permis să câştigăm încrederea poporului grec”, a declarat el reporterilor după întâlnire.

Dar Atena riscă să rămână fără finanţare până la mijlocul anului dacă evaluarea progreselor ţării în privinţa respectării condiţiilor actualului program de salvare financiară nu va fi finalizată până la sfârşitul lunii februarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe