BCE ia în considerare părăsirea Troicii

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
03.02.2015

Banca Centrală Europeană ia în considerare retragerea din "troica" a creditorilor internaţionali care reglementează planul de salvare internaţional al Greciei, a informat cotidianul de afaceri german Handelsblatt marţi.

Dezbaterea cu privire la posibilitatea de a se retrage reflectă preocupările din cadrul BCE că planul său de achiziţii de obligaţiuni suverane pe scară largă, anunţat luna trecută, ar putea duce la conflicte de interese, potrivit Handelsblatt.

"BCE va folosi şansa de a ieşi", a notat ziarul citând o sursă guvernamentală germană.

Noul guvern de stânga al premierului grec Alexis Tsipras a declarat că doreşte să pună capăt acordului de salvare şi nu va coopera cu inspectorii troicii la Atena.

Fără a cita o sursă, Handelsblatt, de asemenea, a relatat că Fondul Monetar Internaţional ar dori să părăsească troica cât mai repede, lăsând Comisia Europeană ca unic participant rămas.

Handelsblatt a mai scris că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, nu consideră că troica va avea un viitor bun, acesta gândindu-se la un concept cu mai multe controale democratice.

Pentru economia României, programul de acţiune al BCE are o semnificaţie majoră, având ca efect ajutarea zonei euro să evite deflaţia si debt-deflation. Însa programul BCE trebuie văzut în conexiune cu ceea ce se face la nivelul UE (programul Juncker) şi in alte ţari. Economia noastră este legată organic de zona euro si existenţa problemelor la acest nivel diminuează şansele României de a realiza o creştere economică semnificativă.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

De la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în 2014, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare, parţial din cauza ieşirilor de capital cauzate de temerile privind ieşirea ţării din zona euro. După alegerile din iunie 2012, aproximativ 17 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor