Preşedintele Comisiei Europene ar putea suspenda misiunile de evaluare în Grecia

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Georges Gobet / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
03.02.2015

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ia în considerare suspendarea misiunii de evaluare desfăşurată în Grecia de aşa zisa “Troikă” a creditorilor internaţionali.

Surse din guvernul german, citate de cotidianul Handelsblatt, sugerează faptul că Berlinul este de asemenea pregătit “în principiu” să ia în considerare această mişcare care ar putea duce la renegocierea termenilor programului de salvare financiară a ţării, aşa cum a fost cerut de către noul cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, a relatat site-ul Novinite.com.

Totuşi, Germania este pregătită să accepte mişcarea doar dacă Grecia se menţine la cursul general al reformei, conform Handelsblatt.

Juncker se va întâlni cu Tsipras în cursul zilei de miercuri, când premierul grec se va afla într-o vizită la Bruxelles.

Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis, s-a întâlnit duminică cu omologul său francez, şi a reamintit faptul că guvernul său insistă asupra achitării unei părţi din masiva datorie a Greciei care este de aproximativ 175% din PIB-ul său.

Liderii europeni (incluzându-l pe Juncker, conform unor publicaţii) au dat de înţeles săptămâna trecută că ei nu sunt dispuşi să şteargă jumătate din datoria Greciei, aşa cum a promis Tsipras în timpul campaniei sale electorale din ianuarie.

De asemenea, ministrul francez al finanţelor, Michel Sapin, i-a spus lui Varoufakis că o astfel de măsură este exclusă. Totuşi, Sapin a susţinut că guvernul francez este dispus să ofere Greciei anumite concesii în privinţa datoriei sale, pentru a ajuta noul guvern să redreseze economia.

“Guvernul francez este dispus să analizeze metode de a atenua povara datoriei Greciei, inclusiv extinderea scadenţei datoriei”, a declarat Sapin.

“Troikă” include Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional (IMF) şi Banca Centrală Europeană (BCE), cele trei entităţi care au încheiat înţelegeri cu Atena pentru a oferi un ajutor financiar în valoare de 240 miliarde de euro în schimbul aplicării unor reforme dure în ţară, care ar trebui să ducă la o reducere a cheltuielilor şi la controlul datoriei ţării.

“Troikă” a fost deseori criticată pentru impunerea unor măsuri de austeritate despre care mulţi experţi au declarat că au subminat economia ţării în anii crizei financiare. PIB-ul Greciei s-a contractat cu un sfert în ultimii 6 ani.

Tsipras a devenit tot mai popular datorită promisiunilor sale de a respinge măsurile de austeritate şi de a renegocia termenii programului internaţional de salvare.

În timpul discuţiilor de săptămâna trecută cu şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, în Atena, ministrul grec al finanţelor a anunţat că guvernul grec nu va mai continuă să colaboreze cu reprezentanţii "Troikăi" aşa cum a făcut-o guvernul anterior.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor