Guvernul grec întâmpină greutăţi financiare după ce BCE a pus la zid băncile elene


 Banca Centrală Europeană a pus la zid băncile elene.
Banca Centrală Europeană a pus la zid băncile elene. (Aris Messinis/AFP/Getty Images)

Banca Centrală Europeană a anunţat că nu va mai acorda împrumuturi băncilor comerciale elene în baza unor garanţii de stat.

BCE a luat această decizie în timp ce premierul grec Alexis Tsipras şi ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis efectuează un turneu european pentru a încerca să renegocieze datoria greacă, în conformitate cu programul stângii radicale ce a câştigat alegerile parlamentare din acest an.

“În prezent nu este posibil să se anticipeze un rezultat pozitiv” al programului de ajutor internaţional de care beneficiază Atena, conform unei declaraţii a BCE.

Deoarece obligaţiunile guvernamentale greceşti au fost evaluate ca fiind la nivelul “junk” şi, astfel sub pragul minim al BCE, băncile greşeşti s-au bazat pe un regim favorabil pentru a obţine credite europene ieftine prin structurile obişnuite ale Băncii Centrale Europene.

Totuşi, băncile greceşti vor avea în continuare acces la fonduri prin intermediul programului BCE pentru împrumuturi de urgenţă.

Euro a scăzut în faţa dolarului după anunţul BCE, a cărui importanţă a fost în schimb minimizată de noul ministru grec al finanţelor.

Totuşi, decizia BCE este o dovadă că noul guvern grec nu va avea o sarcină uşoară în a-şi convinge partenerii europeni să reeşaloneze datoria Greciei şi să îi acorde finanţare, fără a cere la schimb măsuri de austeritate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie