Provocările Republicii Moldova post-Vilnius

”Va trebui să soluţionăm problema transnistreană în parcursul nostru european astfel încât ea să fie scoasă de pe ordinea de zi atunci când vom semna acordurile cu UE. Nu va fi uşor pentru că sunt forţe politice externe care susţin enclava transnistreană financiar. În cooperare cu comunitatea internaţională va trebui să ne afirmăm poziţiile inclusiv cu privire la retragerea efectivelor militare ruseşti şi retragerea armamentului stocat în regiunea transnistreană”, a afirmat ministrul moldovean al Apărării Vitalie Marinuţa în cadrul conferinţei ”Republica Moldova post-Vilnius. Rolul tinerilor basarabeni din România pentru Republica Moldova”, organizată de Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni , în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, la Bucureşti.
MAE, întrevedere Titus Corlăţean şi Vitalie Mariuţa, ministrul Apărării al Republicii Moldova (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
04.12.2013

„Va trebui să soluţionăm problema transnistreană în parcursul nostru european astfel încât ea să fie scoasă de pe ordinea de zi atunci când vom semna acordurile cu UE. Nu va fi uşor pentru că sunt forţe politice externe care susţin enclava transnistreană financiar. În cooperare cu comunitatea internaţională va trebui să ne afirmăm poziţiile inclusiv cu privire la retragerea efectivelor militare ruseşti şi retragerea armamentului stocat în regiunea transnistreană”, a afirmat ministrul moldovean al Apărării Vitalie Marinuţa în cadrul conferinţei ”Republica Moldova post-Vilnius. Rolul tinerilor basarabeni din România pentru Republica Moldova”, organizată de Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, la Bucureşti.

Oficialul moldovean a semnat luni cu omologul său român Mircea Duşa acordul privind protecţia informaţiilor clasificate în domeniul militar şi un protocol privind colaborarea în domeniul învăţământului militar. ”Astăzi am semnat cu MAPN român două documente importante despre colaborarea în domeniul învăţământului militar şi acordul privitor la confidenţialitatea informaţiilor personale care este deja criticat în Moldova de unele forţe şi portaluri. Şi în prezent există o cooperare bună în domeniul învăţământului militar, România şi SUA fiind principalii formatori ai Republicii Moldova în domeniul militar. Vor mai urma şi altele. Vilnius este doar un început, dar urmează lucruri mult mai serioase care ne vor solicita mult mai multă dăruire de sine şi dârzenie în afirmarea pe drumul european”, a explicat Marinuţa studenţilor basarabeni vizita sa în România.

În opinia sa, Republica Moldova mai are ”puţin până la punctul de neîntoarcere în drumul european care va fi atunci când vom semna acordul de asociere şi liber schimb”. Oficialul a argumentat că acest lucru este evidenţiat şi de faptul că ultimele acţiuni ale comuniştilor, proteste şi ultimatumuri referitoare la drumul european, nu mai au susţinerea pe care o aveau, ceea ce ”arată că cetăţenii Republicii Moldova s-au trezit în marea lor majoritate şi susţin cursul de integrare europeană”.

Ministrul moldovean al Apărării consideră însă că autorităţile din Republica Moldova nu ar trebui să se culce pe o ureche pentru că ”avem foarte mult de lucru, mai ales că anul viitor este un an electoral, iar cetăţenii trebuie să spună Da sau Ba. Noi nu suntem încă cu acordurile semnate, ci doar parafate”.

Marinuţa s-a arătat convins că guvernul va face toate eforturile necesare pentru a face ireversibil drumul european al R.Moldova. ”Vrem să fim parte a familiei europene nu doar geografic, ci şi spiritual. Dacă n-o să avem principiile şi valorile europene la noi acasă, degeaba mai lucrăm. Procesul de ajustare la acestea va dura”, a explicat el.

Ministrul i-a sfătuit pe studenţii basarabeni aflaţi în România să studieze şi să se pregătească apoi să-şi folosească experienţa acumulată acasă. ”Să învăţaţi şi din experienţele şi din greşelile făcute aici, ca să nu le repetăm şi noi. Aveţi nevoie de un bagaj serios de cunoştinţe teoretice şi practice”, a explicat el.

Marinuţa le-a recomandat ca din valori să înveţe ”pe aceea de a fi cinstit, care ne cam lipseşte, de a face lucrul cinstit şi asta să nu plece de la un şef care te controlează de o mie de ori”. ”A doua valoare este să muncim, indiferent unde suntem, în sectorul public sau privat. Acestea sunt cele două valori primordiale”, a subliniat ministrul.

Practic conflictul dintre partea dreaptă şi stângă a Nistrului s-a epuizat demult la nivelul oamenilor simpli. Eu însumi sunt de loc din raionul Dubăsari şi am copilărit în Dubăsari, Grigoriopol. Studiind relaţiile între oameni, văd că nu există conflict. Oamenii se căsătoresc, vin la cumpărături, iau cetăţenia R.Moldova, înregistrează companii, învaţă în instituţiile de la Chişinău. Totul este la nivel politic. Noi va trebui să soluţionăm această problemă transnistreană în parcursul nostru euro

Referitor la problema transnistreană, Vitalie Marinuţa a recunoscut că ”este o problemă foarte importantă şi dureroasă pentru Republica Moldova care trebuie soluţionată numai pe cale paşnică”. În opinia sa, oamenii din Transnistria trebuie lămuriţi în legătură cu beneficiile integrării europene.

”Practic conflictul dintre partea dreaptă şi stângă a Nistrului s-a epuizat demult la nivelul oamenilor simpli. Eu însumi sunt de loc din raionul Dubăsari şi am copilărit în Dubăsari, Grigoriopol. Studiind relaţiile între oameni, văd că nu există conflict. Oamenii se căsătoresc, vin la cumpărături, iau cetăţenia R.Moldova, înregistrează companii, învaţă în instituţiile de la Chişinău. Totul este la nivel politic. Noi va trebui să soluţionăm această problemă transnistreană în parcursul nostru european astfel încât ea să fie scoasă de pe ordinea de zi când vom semna acordurile cu UE. Nu va fi uşor pentru că sunt forţe politice externe care susţin enclava transnistreană financiar. În cooperare cu comunitatea internaţională va trebui să ne afirmăm poziţiile inclusiv cu privire la retragerea efectivelor militare ruseşti şi retragerea armamentului stocat în regiunea transnistreană”, a afirmat ministrul.

Oficialul s-a declarat convins că trebuie schimbat formatul actual de forţe de menţinere a păcii cu forţe civile sub mandat internaţional astfel încât ”să dispară punctele de control de menţinere a păcii cu TAB-uri şi militari înarmaţi care practic deja şi-au îndeplinit rolul, dacă l-au avut vreodată”.

Întrebat de studenţi despre declaraţia preşedintelui României Traian Băsescu potrivit căreia următorul proiect naţional al României trebuie să fie unirea cu Republica Moldova, ministrul moldovean al Apărării a subliniat că prioritatea Chişinăului este acum realizarea angajamentelor luate în vederea acordurilor de asociere şi liber schimb. ”Trebuie să creăm condiţiile pe ambele maluri ale Prutului, pentru ca unirea să fie dorită de populaţie. În domeniul apărării naţionale, obiectivul meu este ca armata naţională a Republicii Moldova să fie cât mai aproape de standardele europene de securitate şi apărare. Cred că şi România şi Republica Moldova vor depune eforturi ca să ne simţim în UE ca un singur neam, cu aceeaşi limbă, astfel încât cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască mai bine”, a explicat Marinuţa.

Republica Moldova îşi propune ca în 2017-2020 să ajungă la o armată 100% de profesionişti, să modernizeze tehnica şi armamentul şi să sporească pregătirea şi instruirea cadrelor militare. Totodată ministrul Apărării s-a declarat adeptul serviciului militar neobligatoriu, contractual, în vreme de pace, dar obligatoriu pe timp de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor