Grănicerii chinezi acuzaţi că instalează programe spion pe telefoanele turiştilor
alte articole
Autorităţile chineze instalează în secret aplicaţii spion pe telefoanele străinilor, la punctele de trecere a frontierei din regiunea Xinjiang, conform unei anchete internaţionale.
Xinjiang (XUAR) este un teritoriu autonom anexat de China în 1949, care găzduieşte multe grupuri etnice minoritare musulmane persecutate de regimul comunist de la Beijing pe motive religioase, cel mai numeros fiind reprezentat de uiguri. Beijingul menţine în Xinjiang una dintre cele mai numeroase reţele de lagăre de muncă şi închisori, multe dintre ele fiind de maximă securitate, cunoscute pentru brutalitatea medievală a gardienilor.
Din cauza persecuţiilor la care sunt supuşi în mod constant, numeroşi uiguri se opun regimului comunist de la Beijing.
Partidul Comunist, la rândul său, pentru a-şi motiva represiunea în regiune, acuză uigurii de terorism şi activităţi subversive, menţinând un control total asupra populaţiei, mass media, libertăţile fiind sever îngrădite, în multe oraşe fiind impusă legea marţială.
Potrivit unei anchete comune a jurnaliştilor de la New York Times, Guardian, Süddeutsche Zeitung şi multe alte publicaţii, grănicerii chinezi instalează o aplicaţie spion la punctele de frontieră cu Kârgâstanul, concepută pentru a extrage instantaneu e-mailuri, texte, înregistrări din agendă, apeluri, contacte. Toate acestea sunt încărcate pe un server local găzduit în punctul de trecere al frontierei.
Acest lucru sugerează că aplicaţia spion nu a fost concepută pentru a urmări în mod continuu şi îndeaproape persoanele în China.
De fapt, rezultatele investigaţiei arată că în majoritatea cazurilor aplicaţia este dezinstalată înainte ca telefonul să fie returnat proprietarului.
Spyware-ul, numit Feng Cai (蜂 采) sau BXAQ, scanează, de asemenea, dispozitivele infectate căutând peste 73.000 de fişiere predefinite atribuite grupurilor extremiste islamice, inclusiv pliante de recrutare ISIS, instrucţiuni de fabricare a bombelor şi imagini de execuţii.
În afară de aceasta, ea caută şi segmente din Coran, porţiuni de dicţionare arabe şi informaţii despre Dalai Lama, iar dintr-un motiv bizar, lista include şi o melodie a unei trupe japoneze de grindcore, numită Unholy Grace.
Aplicaţia poate fi instalată direct pe telefoane Android, dar pentru turişti, jurnalişti şi alţi străini, care utilizează dispozitive Apple, poliţiştii de frontieră conectează telefoanele la un dispozitiv hardware care se presupune că instalează aplicaţii similare.
Potrivit cercetătorilor de la Cure53, o firmă germană de securitate informatică, care a analizat aplicaţia respectivă, numele care apar în codul sursă al aplicaţiei Feng Cai sugerează că a fost dezvoltată de o unitate a producătorului de telecomunicaţii FiberHome, aparţinând statului comunist, controlat de Partid.
"Aplicaţia are o interfaţă utilizator foarte simplă cu doar trei funcţii disponibile: scanare, încărcare şi dezinstalare", au afirmat cercetătorii.
Cu toate acestea, rămâne neclar cât timp sunt stocate informaţiile despre călători pe serverul chinez sau modul în care le utilizează guvernul.
Partidul consideră activităţile religioase drept terorism
"Guvernul chinez, atât în drept, cât şi în practică, confundă deseori activităţile religioase paşnice cu terorismul", a declarat Maya Wang, cercetător chinez la Human Rights Watch, pentru NY Times. "Puteţi vedea că în Xinjiang pierderea confidenţialităţii este doar primul pas: Odată ce vă veţi pierde dreptul la intimitate, vă va fi frică să vă practicaţi religia, să spuneţi ce gândiţi sau chiar să vă gândiţi la ce vreţi".
Nu este pentru prima oară când autorităţile chineze au fost prinse folosind aplicaţii spion pentru a ţine evidenţe asupra persoanelor din regiunea Xinjiang, deoarece acest tip de supraveghere intensivă este foarte frecventă în regiunea respectivă. Cu toate acestea, este prima dată când, aparent, turiştii au fost ţinta principală.
În 2017, autorităţile chineze au obligat locuitorii din Xinjiang să instaleze pe dispozitivul mobil o aplicaţie spyware similară numită Jingwang, care ar fi trebuit să împiedice accesul la "informaţii teroriste".