Tovarăşii din Beijing “nu permit” să se discute despre protestele din Hong Kong la summitul G20 din Japonia
focus
alte articole
Regimul comunist chinez a declarat luni că nu va permite naţiunilor G20 să discute despre situaţia din Hong Kong la reuniunea grupului puterilor economice globale ce va avea loc în Japonia peste câteva zile, potrivit Deutsche Welle.
Hong Kong a fost locul unor proteste masive în această lună, manifestanţii cerând retragerea unui proiect de lege care ar permite extrădarea persoanelor în China continentală pentru a fi judecate în instanţe controlate de Partidul Comunist Chinez. Proiectul a fost suspendat pe termen nelimitat, nefiind retras în totalitate, iar cum manifestanţii cer demisia şefului executiv al oraşului, Carrie Lam.
Proiectul legislativ privind extrădarea, precum şi comportamentul poliţiştilor la proteste, au atras critici internaţionale din partea grupurilor pentru drepturile omului. Protestul masiv din 12 iunie, la care mii de persoane au înconjurat Complexul Consiliului Legislativ, s-a soldat cu zeci de răniţi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a opri manifestanţii să intre în clădire.
“Vă pot spune cu siguranţă că la summitul G20 nu va fi discutată problema Hong Kong-ului şi nu vom permite ca summitul G20 să abordeze această problemă”, a susţinut luni Zhang Jun, adjunct al ministrului chinez de Externe.
“Hong Kong-ul este o regiune administrativă specială a Chinei. Indiferent de locaţie, indiferent de metodă, nu vom permite niciunei ţări sau persoane să interfereze cu problemele interne ale Chinei”, a precizat Zhang.
Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul american Donald Trump se vor întâlni la summitul G20, care urmează să aibă loc vineri şi sâmbătă în oraşul sudic japonez Osaka.
Trump a analizat protestele din Hong Kong, afirmând că el a înţeles motivul din spatele acestora şi că speră că manifestanţii vor putea rezolva problema cu China. Secretarul de stat american Mike Pompeo a indicat la rândul său că Trump intenţionează să discute despre Hong Kong cu tovarăşul Xi.
Opozanţii proiectului de lege se tem că acesta, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing. Diverse grupuri de afaceri au susţinut că oraşul îşi va pierde renumele de centru financiar, iar critici ai Partidului Comunist Chinez sunt îngrijoraţi că vor fi expuşi judecării în tribunalele comuniste chineze.
În timp ce Beijingul şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul de lege, câteva guverne occidentale şi-au exprimat îngrijorarea că acesta ar putea submina cadrul legal denumit "o ţară, două sisteme" care a garant libertatea de exprimare, existenţa pieţelor capitaliste şi a tribunalelor independente în Hong Kong după returnarea acestuia Chinei în 1997. Politicienii americani au ameninţat că vor reconsidera statutul special al oraşului, statut care a susţinut un comerţ în valoare de 38 miliarde de dolari în 2018.
Proiectul de lege privind extrădarea face parte dintr-o serie de măsuri impuse de preşedintele chinez Xi Jinping despre care susţinătorii democraţiei au declarat că au erodat autonomia Hong Kong-ului. Lam, care a fost selectată de un comitet alcătuit din 1.200 de membri, majoritatea loiali Beijingului, s-a chinuit să îşi convingă criticii că proiectul a fost propria ei iniţiativă şi nu rezultatul unui ordin venit direct de la Partid.
Potrivit noului proiect legislativ, rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China, permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie.
Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza modelului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - numit "o ţară, două sisteme", şi care permite libertăţi şi drepturi care în China nu există.