Publicaţie chineză de stat cere “toleranţă zero” faţă de protestele din Hong Kong

Manifestanţi sparg uşile de sticlă şi ferestrele Consiliului Legislativ din Hong Kong (Getty Images)
Epoch Times România
02.07.2019

O publicaţie de stat chineză a cerut marţi “toleranţă zero” după ce manifestanţi din Hong Kong au năvălit şi vandalizat sediul Consiliului Legislativ al oraşului după o zi de proteste împotriva unui controversat proiect de lege privind extrădarea în China continentală, potrivit Reuters.

Tensiunile din ultimele zile împotriva proiectului de lege s-au amplificat luni şi poliţia a folosit gaze lacrimogene în primele ore ale zilei de marţi pentru a dispersa sutele de manifestanţi sfidători care au ocupat Consiliul cu ocazia aniversării returnării oraşului Hong Kong în 1997 Chinei.

În cele din urmă poliţia a reuşit să recapete controlul asupra clădirii.

“Din cauza aroganţei şi furiei oarbe, manifestanţii au ignorat complet legea şi ordinea”, a susţinut într-un editorial ziarul Global Times, care este publicat de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez.

“Societatea chineză consideră că o politică de toleranţă zero este singurul remediu pentru un astfel de comportament distructiv. Altfel, fără această politică, ar fi similar cu deschiderea unei Cutii a Pandorei”, potrivit editorialului.

Într-un articol separat, Cotidianul Poporului a reiterat principiul “o ţară, două sisteme” din Hong Kong – o formulă care permite libertăţi de care China continentală nu se bucură – susţinând că fosta colonie britanică este o parte “inalienabilă” a Chinei şi că problemele din Hong Kong preocupă statul chinez.

“Singura modalitate prin care regiunea administrativă specială ar putea menţine creşterea economică şi stabilitatea este aceea de a se integra în dezvoltarea generală a naţiunii” chineze, a adăugat publicaţia.

Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza pricipiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - “o ţară, două sisteme”.

Opozanţii proiectului de lege se tem că acesta, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing. Diverse grupuri de afaceri au susţinut că oraşul îşi va pierde reputaţia de centru financiar, iar critici ai Partidului Comunist Chinez sunt îngrijoraţi că vor fi expuşi judecării în tribunalele comuniste chineze, controlate de Partid şi în care justiţia este rareori atinsă.

Proiectul de lege privind extrădarea face parte dintr-o serie de măsuri impuse de preşedintele chinez Xi Jinping despre care susţinătorii democraţiei au declarat că au erodat autonomia Hong Kong-ului.

Ca urmare a protestelor, guvernul a amânat dezbaterea asupra proiectului de lege, însă liderii protestelor doresc ca proiectul să fie retras oficial, iar şeful Executivului, Carrie Lam, să demisioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor