Google investeşte în JD.com, un rival al gigantului chinez Alibaba

Gigantul american Google a anunţat că va investi peste o jumătate de miliard de dolari în cea de-a doua companie chineză specializată în comerţ electronic, JD.com.
. (Torsten Silz / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
18.06.2018

Google a declarat luni că va investi peste 500 milioane de dolari (431 milioane de euro) în platforma chineză pentru cumpărături online JD.com.

Anunţul a fost făcut deoarece gigantul american promovează Google Shooping, o platformă care permite clienţilor să compare preţuri între diferiţi vânzători şi care reprezintă o provocare pentru compania Amazon, precizează Deutsche Welle.

Investiţia reprezintă o îmbinare a lanţului de aprovizionare şi a experienţei în logistică a JD.com cu tehnologia deţinută şi dezvoltată de Google. De asemenea, acest parteneriat va ajuta JD.com să se extindă în Asia de Sud-Est, SUA şi Europa.

În China, JD concurează cu liderul în comerţ electronic Alibaba, care administrează popularele platforme de cumpărături Taobao şi Tmall.

Alibaba a ajuns în lumina reflectoarelor şi după ce populara tastatură 104-key Mantistek GK2 Mechanical Gaming Keyboard aparent a fost surprinsă înregistrând pe ascuns tot ceea ce tastează utilizatorii şi trimiţând informaţiile către un server administrat de Alibaba Group.

Totuşi, este improbabil ca parteneriatul cu JD să îmbunătăţească poziţia Google în China continentală, unde Gmail, Google Search şi Google Maps sunt blocate de autorităţile comuniste chineze.

În plus, parteneriatul dintre Google şi JD.com a fost anunţat în condiţiile în care gigantul chinez în telecomunicaţii ZTE încă aşteaptă un verdict privind un acord încheiat cu preşedintele american Donald Trump pentru a i se permite companiei să revină pe scena afacerilor, după ce a fost acuzată că a încălcat sancţiunile americane prin vânzarea de echipamente sensibile către Iran şi Coreea de Nord.

Potrivit respectivului acord, ZTE a acceptat să efectueze schimbări în conducerea sa şi să plătească amenzi în valoare de 1 miliard de dolari. Însă diverşi politicieni americani republicani şi democraţi se opun acordului, susţinând că decizia companiei chineze de a vinde echipamente sensibile Iranului, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionaj al companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor