Gigantul chinez ZTE la un pas să revină pe scena afacerilor. Trump încheie un acord cu Xi Jinping

Andrei Popescu
26.05.2018

alte articole

(Captură Foto)
Andrei Popescu
26.05.2018

Guvernul american a ajuns la un potenţial acord privind revenirea gigantului chinez în telecomunicaţii ZTE din nou pe scena afacerilor.

Iniţial ZTE a fost supus sancţiunilor intrând în vizorul administraţiei Trump pentru nerespectarea sancţiunilor împotriva Iranului.

Dar în procesul de negociere dintre SUA şi China, Trump a părut că revine asupra deciziei privind ZTE, după ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a condus delegaţia americană în timpul negocierilor, a încercat să ajungă la un compromis cu Beijingul.

Preşedintele american Donald Trump a confirmat acordul într-o postare pe Twitter vineri seara. “Am închis-o şi apoi i-am permis să se redeschidă, dar cu garanţii de nivel ridicat privind securitatea şi cu schimbarea conducerii şi a comitetului director”, a scris Trump, adăugând că gigantul chinez “trebuie să cumpere componente americane şi să plătească o amendă de 1,3 miliarde de dolari” potrivit acordului, precizează RFE/RL.

În urmă cu câteva zile, Trump a sugerat că ar putea amenda ZTE cu aproximativ 1,3 miliarde de dolari şi ar putea forţa compania să îşi schimbe conducerea, renunţând la o serie de penalizări precedente care au afectat grav afacerile gigantului chinez. Măsura ar face parte dintr-un acord încheiat cu Beijingul, care priveşte negocieri comerciale mai ample.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-teh chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionaj al companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.

Acordul anunţat de Trump a fost primit rece în Congres, unde democraţi şi republicani l-au acuzat pe Trump că cedează presiunii Beijingului, adoptând o poziţie mai relaxată la adresa unei companii care, în opinia unor oficiali ai sectorului american de informaţii, ar prezenta un risc semnificativ pentru securitatea naţională a Statelor Unite.

Companiei ZTE i s-a interzis în luna aprilie să cumpere chipuri americane timp de şapte ani, după ce a încălcat o înţelegere încheiată între SUA şi China - întrucât firma chineză a vândut produse americane Iranului şi Coreei de Nord.

Potrivit noului acord, după ce ZTE va face o serie de schimbări în conducere, companiei i se va permite să îşi reia afacerile cu firmele americane, inclusiv cu producătorul şi furnizorul cheie de chipset-uri Qualcomm.

ZTE cumpără de la furnizori americani între 25 şi 30% dintre componentele folosite în telefoanele mobile şi echipamentele pentru reţeaua sa.

Noul acord, conform unor consilieri congresionali şi oficiali americani, cere ca ZTE să plătească o amendă substanţială şi să angajeze funcţionari de audit americani, care au sarcina să se asigure că gigantul chinez respectă prevederile acordului.

Fox News a raportat că Trump a negociat amenda de 1,3 miliarde de dolari împotriva ZTE cu omologul său chinez, Xi Jinping, într-o discuţie telefonică.

ZTE, al cărei cel mai mare acţionar este o companie deţinută de statul chinez, a acceptat deja în 2017 să plătească o amendă de aproximativ 900 milioane de dolari.

Senatorul republican Marco Rubio a declarat pe Twitter despre noul acord privind ZTE: “Da, au un acord în vedere. Este un acord bun... pentru #ZTE & China. #China striveşte companiile americane fără milă şi foloseşte aceste companii de telecomunicaţii pentru a spiona şi pentru a fura de la noi”.

Rubio, împreună cu senatorii democraţi Chuck Schumer şi Chris Van Hollen, a afirmat că Trump ar trebui să fie blocat de Congres, pentru a nu permite companiei chineze să revină în afaceri.

“Dacă administraţia dă unde verde acordului, preşedintele Trump va ajuta China să devină puternică din nou. Ar fi o victorie imensă pentru preşedintele Xi Jinping şi o retragere dramatică a preşedintelui Trump. Ambele partide din Congres ar trebui să fie unite pentru a opri acest acord”, a afirmat Schumer într-un mesaj postat pe Twitter.

Agenţiile americane de securitate au exprimat unele temeri în legătură cu ZTE şi companii chineze de telecomunicaţii care aparent îşi folosesc echipamentele pentru a colecta informaţii în SUA.

Departamentul american al Apărării a blocat vânzarea de telefoane mobile şi modemuri produse de ZTE în magazinele existente în bazele militare, invocând potenţiale riscuri pentru securitate.

Secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross, va călători în Beijing în 2 iunie pentru noi negocieri legate de comerţ şi de mişcările agresive ale Chinei de provocare a dominaţiei tehnologice a Statelor Unite.

Beijingul a indicat că rezolvarea situaţiei cu ZTE – care are peste 70.000 de angajaţi chinezi – ar putea face ca discuţiile să se deruleze mai uşor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor