În spatele deciziei lui Trump de a ajuta compania ZTE: globaliştii îl exclud pe Peter Navarro din negocierile de la Beijing
alte articole
Decizia recentă a lui Donald Trump de a ajuta compania ZTE - care tocmai fusese sancţionată cu tăierea livrărilor de microchipuri americane din cauza învinuirilor de spionaj, a uimit analiştii relaţiei SUA-China.
Evoluţia a aruncat, dacă mai era necesar, o umbră asupra predictibilităţii politicilor comerciale ale SUA faţă de a doua putere economică a momentului, dar, mai ales, a subminat eforturile de blocare a programului de spionaj prin care China ruinează de aproape 20 de ani SUA.
În spatele deciziei, oarecum neaşteptate, a preşedintelui american, se află un joc de culise. Peter Navarro, artizanul politicii economice a noii administraţii în ceea ce priveşte China, a fost exclus de la ultimele negocieri comerciale care au avut loc la Beijing.
Navarro este controversat printre globaliştii americani. Este autorul unei cărţi şi al unui film - "China care ucide" - în care descrie lentul dar letalul proces prin care Partidul Comunist Chinez sufocă economia americană - cu ajutorul politicienilor corupţi aflaţi la butoane la Washington. O a doua carte "Tigrul care rage: ce înseamnă militarismul chinez pentru omenire" expune motivele ascunse din spatele programelor de creştere a sferei de influenţă ale Chinei şi de întărire a puterii sale militare.
Conform Axios, excluderea lui Navarro a apărut din cauză că acesta şi-ar fi pierdut cumpătul în timpul vizitei de acum două săptămâni a delegaţiei americane la Beijing, în momentul în care Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei, a călcat regulile jocului fixând o întâlnire unu-la-unu cu omologul său chinez Liu He.
Navarro este de părere că Steve Mnuchin, criticat masiv pentru imoralitatea rolului jucat în timpul crizei financiare din 2008, încerca să obţină acorduri secrete cu China, care să spargă politica de presiuni economice pe care Donald Trump a promis că le va impune Chinei în timpul campaniei sale electorale - pentru a redresa economia muribundă a Americii.
Cu câteva luni în urmă, odată cu demisia lui Gary Cohn, pe care Trump l-a catalogat "globalist" chiar în discursul de acceptare a demisiei, Peter Navarro a fost numit consilier prezidenţial, crescând speranţele naţionaliştilor americani care cer imperativ reexaminarea politicii comerciale a SUA faţă de China, considerată motivul principal al declinului economic american.
Alegerea direcţiei politicii administraţiei Trump faţă de China - pro-globalistă sau pro-naţionalistă - pare să fie de importanţă strict locală. Dar o analiză mai atentă dezvăluie că cele două opţiuni generează evoluţii foarte diferite ale întregii configuraţii geopolitice la nivel internaţional.
De această alegere depinde dacă SUA va reuşi să redevină o economie reală, aducând sectorul manufacturier înapoi acasă, scăpând de controlul Partidului Comunist Chinez - sau dacă va continua să decadă, rămânând un exportator de bonuri de Trezorerie şi de capital din ce în ce mai şubred, lucru care va obliga SUA la concesii din ce în ce mai mari în politică sa externă şi internă - generând, foarte probabil, în final, colapsul întregii economii americane, şi odată cu aceasta a supremaţiei civilizaţiei occidentale.