Huawei saga: China arestează un alt cetăţean canadian
alte articole
Global Affairs Canada (departament al guvernului canadian care gestionează relaţiile consulare şi diplomatice ale ţării) a confirmat sâmbătă că un cetăţean canadian a fost arestat în oraşul chinez Yantai, fără a da detalii despre identitatea persoanei sau motivul arestării, potrivit Deutsche Welle.
Tensiunile dintre Beijing şi Ottawa s-au amplificat în decembrie 2018 după ce Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei chineze de telecomunicaţii Huawei, a fost arestată pe Aeroportul Internaţional din Vancouver pe baza unui mandat de arestare emis de Statele Unite. Meng, fiica fondatorului Huawei, se află în prezent sub arest la domiciliu în Vancouver.
Alţi doi cetăţeni canadieni – fostul diplomat Michael Kovrig şi consultantul Michael Spavor – au fost închişi la începutul acestui an în China pentru presupus spionaj. Guvernul canadian a declarat că acuzaţiile lansate împotriva celor doi sunt “arbitrare”, alimentând speculaţiile că aceştia au fost arestaţi ca represalii la arestarea lui Meng.
De asemenea, China a condamnat la moarte doi canadieni pentru trafic de droguri şi a blocat importul de produse din carne din Canada.
La începutul acestei săptămâni, 16 profesori străini şi 3 chinezi au fost arestaţi pentru acuzaţii legate de droguri la o şcoală locală din Xuzhou, la aproximativ 600 km sud-vest de Yantai. Vineri, Ambasada britanică din Beijing a declarat că patru cetăţeni britanici au fost arestaţi în provincia Jiangsu, unde se află localitatea Xuzhou.
Compania elveţiană Education First, care se ocupă de şcoli specializate pe predarea în limbi străine în China, a recunoscut la începutul acestei săptămâni că şapte dintre profesorii săi au fost implicat într-un caz legat de droguri la una dintre instituţiile sale din Xuzhou.
Global Affairs Canada nu a menţionat dacă arestarea de sâmbătă are legătură cu cazul din Xuzhou.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.
Bloomberg News a raportat miercuri că angajaţi ai companiei chineze în telecomunicaţii Huawei au “colaborat în proiecte de cercetare cu personal al forţelor militare chineze, indicând legături mai strânse cu armata Chinei decât s-a recunoscut anterior”.
Raportul Bloomberg este foarte sensibil pentru Huawei, care a insistat că nu are niciun fel de relaţie cu armata chineză sau cu agenţiile de spionaj chineze. Huawei chiar a insistat că are o anumită formă de imunitate în faţa legii chineze privind securitatea cibernetică, care prevede în mod explicit că toate companiile chineze trebuie să coopereze în totalitate cu agenţii de informaţii dacă aceştia solicită acest lucru. SUA a acuzat că echipamentele Huawei nu sunt sigure deoarece ar putea fi compromise de guvernul chinez pentru a facilita spionajul sau colecta informaţii şi a făcut presiuni ca aliaţii săi să nu permite companiei chineze să participe la construirea reţelelor lor naţionale 5G.
De asemenea, în luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat Huawei pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate. Însă la summitul G20 din Osaka de la sfârşitul lunii trecute, preşedintele american Donald Trump a anunţat restricţiile dure impuse împotriva companiei chinez în telecomunicaţii Huawei vor fi relaxate, ca parte a celui de-al doilea armistiţiu între cele două superputeri în ultimele două luni. În plus, Trump a fost de acord să reînceapă tratativele comerciale cu omologul său chinez Xi Jinping, amânând aplicarea de noi tarife la exporturile chineze şi semnalând o pauză a ostilităţilor comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii, deşi a adăugat că tarifele existente aplicate împotriva importurilor chineze vor rămâne în vigoare.