Gigantul rus Gazprom negociază cumpărarea a 24,9% din acţiunile OMV (surse)

Gigantul rus Gazprom negociază cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria), a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
27.06.2014

Gigantul rus Gazprom negociază cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria), a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.

Dacă se va finaliza, tranzacţia va strânge şi mai mult controversatele legături cu Austria. Reamintim că discuţiile despre fuziune au loc la doar câteva zile după ce OMV şi Gazprom au semnat, în prezenţa lui Vladimir Putin, acordul pentru construcţia tronsonului austriac al gazoductului South Stream, proiect blamat de UE atât pe motiv de politică de trust a Gazprom cât şi datorită agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Cumpărarea unei cote părţi în OMV îi va oferi Gazpromului un aşa numit "cap de pod" prin care să-şi desfăşoare operaţiunile în Uniunea Europeană care a ridicat serioase obiecţii cu privire la construcţia South Stream şi care a impus sancţiuni Federaţiei Ruse după anexarea Crimeei.

"Au avut loc discuţii însă nu s-a ajuns la un acord asupra preţului", a precizat sursa citată de Reuters.

Holdingul austriac de stat OIAG, care deţine 32% din OMV într-un acord cu Internaţional Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi şi coordonează orice schimb de participaţii, a declarat că nu a primit vreun semn cum că IPIC vrea să părăsească pactul.

"Informaţia reprezintă o noutate pentru mine", a declarat Siegfried Wolf, om de afaceri austriac cu legături apropiate cu Rusia care a fost ales joi preşedinte al OAIG.

Wolf a precizat că nu este obligatoriu ca OAIG, care are o clauză de prim refuz pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de IPIC, să fie informat despre asemenea discuţii până în momentul în care IPIC nu se hotărăşte cu adevărat să vândă. El a adăugat că nu a discutat subiectul cu IPIC.

Mai tranşanţi, ruşii au negat informaţia catalogând-o, prin intermediul unei surse din industria gaziferă, drept "gunoi."

Gazprom şi IPIC au refuzat să comenteze informaţiile iar OMV a redirecţionat întrebările către principalii acţionari. Conform Reuters, joi acţiunile OMV au închis în creştere cu 2,9%, la 33,085 de euro, ceea ce face că valoarea pachetului de 25% din acţiuni de care ar fi interesat Gazprom să aibă o valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro (3.7 miliarde dolari).

Revenind la "capătul de pod" pe care şi l-ar achiziţiona ruşii în UE odată cu pachetul de acţiuni OMV, merită menţionat că tranzacţia priveşte şi România în mod direct.

Compania austriacă este acţionarul majoritar al companiei româneşti OMV Petrom, printre cei mai mari contribuabili la Bugetul de stat şi cei mai mari exportatori români.

OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român prin Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea - 18,99% şi alţi acţionari 9,35%.

Conform Hotnews, profitul net al grupului OMV Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru al acestui an, până la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar este un nivel suficient prin care OMV Petrom să îşi păstreze poziţia de lider în economia românească.

Grupul Petrom a încheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de rezultatul net de 3,946 miliarde lei, raportat la finele lui 2012 şi conform Marianei Gheorghe, CEO-ul companiei, a avut anul trecut o contribuţie de 3,5 miliarde de euro în economia românească

OMV a făcut parte şi din consorţiul Nabucco, proiect ce urma să aducă gaze din Marea Caspică, evitând Rusia şi constituind astfel o alternativă la importurile Gazprom. Furnizorul gazelor, compania azeră Shah Deniz a ales însă un alt proiect, TAP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor